Després de reunir-se amb els principals dirigents espanyols, Pedro Sánchez s’ha volgut dirigir directament al president Quim Torra i els consellers del seu Govern. “Tant el president com els membres del seu govern tenen el deure moral i polític de condemnar sense excuses i sense pal·liatius, amb la màxima claredat i determinació, l’ús de de la violència”, ha exigit el president en funcions després dels aldarulls de Barcelona, que ha acusat d'amagar-se "rere cortines de foc". No ha volgut activar cap mecanisme excepcional, però ha avisat que això dependrà de “l’actitud i les decisions dels responsables de la Generalitat”.

En la roda de reunions que ha mantingut aquest dimecres a La Moncloa, Pablo Casado i Albert Rivera li han demanat que faci de tot, des d’aplicar la Llei de Seguretat Nacional i enviar tota la policia que pugui a Catalunya fins a un “155 de veritat”. Però el president espanyol, de moment, només es queda tots aquests mecanismes com a espantall. “Els violents han de saber que trobaran la moderació com a forma de fortalesa. No sobreactuarem”, ha sostingut.

En la seva compareixença, Pedro Sánchez ha volgut insistir en la diferència entre els qui es manifesten de manera pacífica, a qui no té “res a retreure" i a qui l’Estat ha de protegir, i “el desplegament de grups violents perfectament organitzats decidits a alterar la convivència amb accions violentes i vandàliques”. En aquest sentit, ha advertit que no consentiran “que la violència s’imposi a la convivència” i que actuaran. “La societat catalana i espanyola han de saber que el govern considera tots els escenaris i respondrà en tot moment amb fermesa democràtica, proporcionalitat i unitat dels partits”, s’ha compromès.

L’única esperança dels grups violents és que cometem errors, veure’ns exaltats i dividits, perquè caiguem en les seves provocacions i tractin d’imposar la seva voluntat”, ha advertit el dirigent socialista. Davant d’això, ha defensat que “ens han de trobar ferms, serens i units”. És per això que ha insistit en una paraula malgrat les crides de la dreta: "Moderació".

Per altra banda, Pedro Sánchez ha assenyalat que des del comitè de coordinació encapçalat pel ministre Fernando Grande Marlaska estan “investigant” la plataforma Tsunami Democràtic, que està darrere les protestes contra la sentència del procés. “Tenim informació. Comencem a saber qui hi ha darrere”, ha assegurat el president espanyol en funcions. “Però no diré res més sobre l’assumpte fins que tinguem tota la informació i puguem actuar”, ha afegit a continuació.

Sánchez ha volgut dedicar les seves primeres paraules, que han estat d’agraïment, al Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra, que “estan treballant per a protegir els drets i llibertats constitucionals a Catalunya”.