Fèlix Millet i Jordi Montull han estat condemnats a 9 anys i 8 mesos de presó, i 7 anys i 6 mesos de presó, respectivament. A més, Millet haurà de pagar 4.120.540 euros de multa per blanqueig de capitals i delicte contra la hisenda pública. I Montull, 2.998.284 euros.

A més de la multa, Millet i Montull han de retornar els diners que es van quedar al Consorci del Palau de la Musíca, l'associació Orfeó Català i a la fundació Orfeó Catala-Palau de la Música, en total 23 milions d'euros. També han de pagar a Hisenda 677.904 euros.

CDC haurà de pagar els guanys que va obtenir de tota l'espoliació, que estan valorats en 6.676.105 euros. El seu extresorer Daniel Osàcar ha estat condemnat a 4 anys i 5 mesos de presó i a una multa de 3.796.555 euros.

Pel que fa a Gemma Montull, el pacte amb la Fiscalia no ha fet sort i la filla de la mà dreta de Millet ha estat condemnada a 4 anys i 6 mesos de presó i una multa de 2.663.955 euros.

La condemna és pel delicte continuat de malversació de diners públics i apropiació indeguda en concurs medial amb delicte continuat de falsificació en document mercantil comès per funcionari públic, delicte continuat de tràfic d'influències, delicte de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública.

La sentència també condemna les dones de Millet i Montull a pagar gariebé 7 milions d'euros com a responsables civils subsidiàries. Aquesta resolució inclou també Laia Millet, que va fer el seu casament al Palau de la Música. 

El tribunal absol Rosa Garicano, exdirectora del Palau de la Música, i els directius de les empreses Ferrovial i Publiciutat perquè els fets han prescrit. Ferrovial era el canal per al tràfic d'influències i pagament de comissions entre el Palau i CDC.

Són les grans xifres de la sentència del cas de l'espoliació del Palau de la Música. Una sentència que no és ferma i que es pot recórrer al Tribunal Suprem.

Felix MIllet - Sergi Alcazar

L'espoliació segons la sentència

L’entramat, segons consta en la sentència, que van engegar Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull, va permetre la destinació il·legal de més de 23 milions d’euros, el desviament per a finalitats privades (obres en domicilis particulars, viatges privats, finançament d’enllaços matrimonials, compra de béns) de quantitats milionàries, el pagament de comissions a Convergència Democràtica de Catalunya, el pagament de factures per serveis no prestats, la prestació de rebuts per pagaments no corresponents, així com el corresponent frau a Hisenda per la liquidació irregular dels moviments de diner que o no eren reals o no corresponien a l’explicació que els justificava, ingressos i donacions que ocultaven el veritable origen i finalitat dels diners.  

Segons la resolució judicial, Fèlix Millet i Jordi Montull, comptant des de desembre del 2003 amb la indispensable contribució de Gemma Montull, “van posar en pràctica una estratègia encaminada a disposar, il·lícitament, de quantiosos fons d'associació, fundació i consorci, per aplicar-los bé a despeses particulars d'ells o les seves famílies, bé a finalitats desconegudes, però en tot cas alienes per complet a les finalitats i interessos propis dels ens als quals aquests fons pertanyien”. El total de disposicions de fons en efectiu efectuades entre els anys 2000 i 2009 per ordre de Fèlix Millet i Jordi Montull, realitzades amb càrrec als comptes bancaris de la fundació i l’associació, ascendeixen a poc més de 23 milions d’euros.  

En el relat de fets provats es recull que amb fons de la fundació, l’associació i el consorci, Fèlix Millet i Jordi Montull van fer front a importants despeses particulars, i es van provocar un enriquiment injust. I entre aquestes despeses assenyala, per exemple, els enllaços matrimonials de les filles de Fèlix Millet entre els anys 2000 i 2002. “El total de fons de la fundació indegudament destinats a sufragar els ostentosos enllaços de les filles de Fèlix Millet va ser de 164.269,93 euros”, afirma el tribunal en la seva resolució. I afegeix que al capítol d’abonament de viatges privats correspondrien 648.021,85 euros. La quantitat sostreta per obres en habitatges particulars seria de més d’un milió d’euros. 

Fèlix Millet i Jordi Montull van abonar, irregularment, una quantitat mensual a determinades persones que feien unes, no concretades, col·laboracions amb les activitats del Palau de la Música, pagaments que ascendien a un total de 719.758,45 euros. De la mateixa manera, un total de 778.428,85 euros van ser destinats al pagament de factures de Viajes Baixas per a viatges privats de Fèlix Millet i Jordi Montull amb els seus familiars. Un total de 3.741.898,82 euros van ser entregats a tercers en pagament d’adjudicacions d’obra pública en la qual ells van mediar. I per aquesta mediació Millet i Montull van percebre comissions per un import total de 3.453.288,19 euros, que es van repartir al 80-20% i que van obtenir en la seva pràctica totalitat mitjançant el cobrament de xecs.

La quantitat de fons en efectiu que els imputats van sostreure dels comptes de la fundació i associació entre 2002 i 2009 per aplicar-los a finalitats externes a les pròpies del Palau de la Música, integrant-la en el seu patrimoni o en el de tercers, puja a 14.366.555,46 euros. D’aquest import total, almenys set milions d’euros se’ls va fer seus Fèlix Millet, incorporant-los al seu patrimoni. Per la seva part, Jordi Montull va fer el mateix amb un mínim de 1.300.000 euros. Es desconeix la destinació final de la resta del fons, que arriba a 6.026.866,85 euros, i en quina proporció van sortir dels comptes de la fundació i associació, quantitat que, en tot cas, ha resultat acreditat que no va ser destinada a nodrir els fons de cap de les entitats del Palau, ni als seus comptes de caixa, ni al compliment de les finalitats socials pròpies del Palau de la Música. 

L'"acord criminal" amb CDC

Una de les accions a través de les quals Millet i Montull van buscar i van obtenir enriquiment particular a costa dels fons de l’associació i fundació, va ser la seva mediació per a l’establiment, manteniment i funcionament d’un sistema pel qual la societat Ferrovial-Agroman, mitjançant el pagament de comissions a la formació política de CDC, obtenia l’adjudicació de determinats concursos i licitació per construir obra pública a Catalunya, concursos que eren promoguts per entitats autonòmiques o locals, on els seus governs estaven conformats o regits per membres de la citada formació Millet i Montull, afirma el tribunal, i van pactar amb el tresorer de CDC, Carles Torrent, i sense excloure la participació d’altres persones d’aquesta formació que no han pogut ser completament identificades o de qui la seva responsabilitat penal ha estat declarada prescrita, que Ferrovial entregaria diners a CDC a canvi que aquesta garantís l’adjudicació d’un determinat volum econòmic d’obra pública de manera anual.

En aquest entramat de pagament de comissions per obra pública, Millet i Montull van contribuir a crear-lo en un inici i posteriorment juntament amb Gemma Montull després de l’ingrés d’aquesta al Palau “al desenvolupament, perfeccionament i manteniment d'aquest. Per a això, aquests van posar a disposició dels directius de Ferrovial i membres de CDC tota l'estructura econòmica del Palau de la Música, perquè aquests poguessin amagar el pagament i cobrament, respectivament, de les comissions, sota la forma de patrocini els primers i sota la de convenis de col·laboració i pagament de factures per serveis no prestats per al Palau els segons”.

La comissió que Ferrovial i CDC van pactar que pagaria aquella per l’exercici d’aquell impuls per l’obtenció d’obra pública, era del 4% de l’import del total de les adjudicacions obtingudes i aquesta quantitat es repartiria entre CDC per una banda i Millet i Montull per l'altra, en un percentatge de 2,5% per al partit i un 1,5% per a aquests. Al seu temps, Fèlix Millet i Jordi Montull es repartien el percentatge que els corresponia en un 80% per al primer i un 20% per al segon.

Aquest acord criminal es va mantenir ininterrompudament des d’abans de l’any 1999 fins al 2009, i aquest va cessar arran de l’entrada i escorcoll de les instal·lacions del Palau de la Música acordada judicialment en el present procediment.

Les comissions il·lícites pactades pels acusats Pedro Buenaventura i Juan Elízaga, amb Millet, Montull, Daniel Osàcar i, abans que aquest, Carles Torrent, amb destinació a CDC, per a l’adjudicació d’obra pública, es feien arribar a aquesta formació política de manera emmascarada, servint-se per a això de l’estructura juridicofinancera del Palau de la Música que Fèlix Millet i Jordi Montull, amb la determinant cooperació de Gemma Montull, posaven per a aquest efecte a la seva disposició.

Des de principis de 1999 fins juliol de 2009, el total de comissions satisfetes per Ferrovial a CDC en les indicades formes, va ascendir, com a mínim, a 6.676.105,58 euros. 

Què demanava la Fiscalia?

La Fiscalia demanava per a Fèlix Millet 14 anys i 9 mesos; per a Jordi Montull, 10 anys i 10 mesos de presó, i per a Gemma Montull 2, després que els tres acusats van fer el pacte amb el fiscal que incloïa la confessió i la rebaixa de pena per tal que l'exdirectora financera no entrés a la presó.

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar, l'únic membre d'aquest partit assegut al banc dels acusats per les presumptes comissions il·legals, que va negar els fets, tenia una petició de pena de presó de 8 anys, després que el fiscal augmentés la seva sol·licitud mig any.

Aquest matí s'ha notificat la sentència a totes les parts, 38. Els acusats i els seus advocats han escoltat les penes a la sala de vistes número 2 del jurat del Palau de Justícia, una de les sales més grans amb capacitat per a totes les parts implicades en l'espoliació del Palau. Als processats se'ls ha lliurat en mà un CD amb la sentència gravada i la decisió judicial en paper, i als advocats, un CD amb la sentència gravada.

Fèlix Millet, en cadira de rodes, i Jordi Montull, de bracet de la seva filla, també processada, s'han mogut amb naturalitat i dificultats, també, per una Audiència de Barcelona amb un reforç en les dotacions dels Mossos d'Esquadra.