Sense acord sobre Gibraltar. Brussel·les, Espanya i el Regne Unit segueixen sense signar els punts clau de la sortida de Gibraltar de la Unió Europea dos anys després del Brexit. El ministre d'Assumptes Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha assegurat que és una qüestió urgent, i que encara ha d'arribar a un acord amb Londres en qüestions com el control de les fronteres i l'ús de l'aeroport, tot i que hi ha el risc real que s'hagin de conformar amb un escenari de 'no acord' o 'hard Brexit', com li diuen els britànics. Es tracta d'una possibilitat que no descarten des de la Moncloa, tot i que asseguren que no és la ideal. Ara per ara, continua vigent l'acord de principis que les dues parts van oficialitzar ara fa dos anys i que aplanaria el camí per incloure el territori a la zona Schengen.

Dos anys sense acord sobre Gibraltar

El Regne Unit va esgotar el període de transició i va deixar de ser formalment membre del club comunitari el 31 de desembre del 2020. Al llarg d'aquests dos anys, els representants d'Exteriors de les dues parts s'han trobat per negociar un acord que estableixi quina ha de ser la relació de Gibraltar amb Espanya a partir d'ara. En una entrevista amb Europa Press el primer de gener, el ministre José Manuel Albares va posar de manifest la urgència que Londres i Brussel·les culminin amb èxit la negociació per al nou acord. El ministre ha recordat que es compleixen dos anys del "acord de principis" que van segellar Espanya i el Regne Unit el 31 de desembre de 2020, sobre el qual se sustenta la negociació que ara mantenen Brussel·les i Londres i que busca la creació d'una "zona de prosperitat compartida" entre el Penyal i el Camp de Gibraltar. "Evidentment, no podem estar eternament en aquesta situació, el Regne Unit ha de dir clarament si vol aquest acord que és global i toca tots els aspectes del que ha de ser la relació entre Espanya i el Regne Unit respecte a Gibraltar, o si no ho vol", va dir en la mateixa línia que el què va exposar durant la visita del seu homòleg britànic, James Cleverly, el passat mes de desembre. "Espanya no vol un escenari de 'no acord'", va afirmar, per després afegir que estaria disposat a "signar demà" mateix si fos necessari.

Espanya vol obrir la Verja i tenir el control dels passaports

Amb tot, Albares va reconèixer que des del govern de Pedro Sánchez "estem preparats per a qualsevol escenari", fins i tot si no s'arriba al resultat que ells preferirien. Respecte a la proposta sobre la taula, va insistir que planteja "solucions raonables" als principals assumptes. Es preveu "la desaparició de la Verja, perquè el que volem és la màxima fluïdesa en la circulació de persones", a més del "ús conjunt de l'aeroport perquè el que volem és poder beneficiar al màxim a les persones" de la zona. En aquest sentit, s'entén que les autoritats espanyoles volen la responsabilitat dels controls de passaports, mentre que els britànics volen que això recaigui en les autoritats frontereres europees. També es busca que "hi hagi un equilibri en les condicions" a banda i banda "en matèria fiscal, que pugui haver-hi una circulació de mercaderies sense que hi hagi una distorsió de la competència en el mercat únic o sense que es donin tràfics il·lícits, molt especialment el del tabac", entre altres qüestions.