Gabriel Le Senne (Vox), president del Parlament balear, continuarà de moment en el càrrec després que la Mesa del Parlament hagi aprovat per unanimitat de Vox, PP i PSIB-PSOE encarregar dos informes per aclarir si el president de la Càmera ha de deixar el càrrec després que cinc diputats díscols amb el seu partit, Vox, l’hagin expulsat del grup parlamentari. Després de la reunió de la Mesa, Le Senne ha afirmat que ha guanyat “una petita batalla, però encara queda molt”. El president ha aconseguit guanyar temps i mantenir el càrrec amb els vots de cinc dels seus membres: el mateix Le Senne, els dos del PP i dos més de PSIB-PSOE. D'aquesta manera, Le Senne, seguint instruccions de la direcció del partit a Madrid, ha iniciat una batalla jurídica que permetrà continuar sent president fins que els serveis jurídics es pronunciïn sobre la seva situació. La crisi institucional i política a les illes va començar quan aquest dilluns, 5 diputats de Vox disconformes amb les decisions de la direcció nacional del partit a les Balears, van decidir fer fora del grup parlamentari Le Senne i la mateixa presidenta del partit a les Balears, Patrícia de las Heras. Els cinc diputats disconformes amb la direcció del partit seran expulsats com a membres de Vox.

A l’espera dels informes jurídics

El primer informe analitzarà la legalitat de la seva expulsió per part dels seus companys rebels i el segon quins grups polítics podrien proposar un nou candidat per substituir-lo. A la reunió de la Mesa celebrada aquest dimecres, Le Senne i De las Heras han presentat els seus escrits de defensa després de ser expulsats del seu partit, i la mateixa Mesa ha paralitzat la petició dels rebels d'expulsar-los del grup parlamentari fins que es coneguin el sentit dels informes. Els dos expulsats asseguren que els cinc membres rebels han actuat amb una “gravíssima deslleialtat davant de la formació política amb què van concórrer a les eleccions i van resultar elegits pels ciutadans”. Tanmateix, afirmen que els cinc diputats ho han fet “contravenint de forma greu nombroses normes de l'organització política que representen” i assenyalen que, entre d'altres, han intentat forçar al president a què presentés la seva dimissió, “cosa que com a mínim pot vorejar la coacció”.

Proposta de MÉS Mallorca per combatre el transfuguisme

En la reunió de la Mesa del Parlament, MÉS per Mallorca ha presentat una proposta de reforma del Reglament de la Cambra perquè els diputats expulsats d'un partit, com en aquest cas els 5 diputats rebels de Vox, siguin també expulsats directament del grup parlamentari a què pertanyen. Aquesta iniciativa es prendrà en consideració dimarts vinent a la sessió del Parlament. Segons Le Senne, aquesta proposta dels ecosobiranistes de MÉS podria entrar en vigor en aquesta mateixa legislatura i ha dit que és una iniciativa "molt oportuna" que necessitaria el suport de la majoria absoluta de la Cambra. Aquesta idea de MÉS convindria, ha dit Le Senne, “a tots els partits per lluitar contra el transfuguisme, una situació que cap partit no vol”, ha destacat. El president del Parlament no ha expressat si una reforma exprés'del reglament podria arribar abans dels informes jurídics, tenint en compte els terminis de tramitació, però ha sostingut que aniria “en benefici de la democràcia”.

Pendents dels vots del PP

La reforma a reforma requeriria forçosament el suport del PP, o com a mínim una abstenció, ja que els cinc diputats díscols s'hi oposaran, com ja ha anticipat el portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez. Si el PP hi votés en contra, la suma de vots de PSIB, MÉS, Grup Mixt i els diputats expulsats del Grup Parlamentari Vox no serien suficients. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha expressat que el seu grup secundarà aquesta reforma, i ha instat el PP a posicionar-se, insinuant que la seva "ètica" és la de "comprar diputats a canvi de mantenir el poder".

El PSIB creu que es pot accelerar la reforma, exemplificant que aquest gener s'ha tramitat la Llei del Taxi "en menys d'un mes" i sense període de sessions. Negueruela no s'ha arriscat a vaticinar un termini concret, però ha situat la pilota a la teulada del PP: “El que dic és que quan un té intenció de fer les coses, s'han fet, i si el PP no ho vol fer, que ho digui, però que sigui qui prengui decisions sobre això ja".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!