El català continuarà sense poder-se utilitzar de manera habitual al Senat, encara que el PSOE ha garantit que intentarà incrementar l'ús de les llengües cooficials en la Cambra Alta. Així ho ha exposat la portaveu dels socialistes al Senat, Eva Granados, en una entrevista a Europa Press, on ha descartat que es pugui parlar en català en tots els debats, tal com sol·licitava Junts en la seva proposta per reformar el Reglament del Senat. Al Parlament Europeu, l'ús del català també continua encallat, després de la petició del govern espanyol per considerar-lo com a llengua d'ús, però no com a oficial. Precisament, que es pogués universalitzar l'ús del català va ser un dels acords recollits a la taula de diàleg del passat estiu, quan Pedro Sánchez es va comprometre amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a impulsar les llengües de l'Estat.

Granados diu que parlar en català coartaria la "immediatesa del debat"

Granados ha garantit que durant la legislatura es respectarà el compromís que va pactar Sánchez amb Aragonès i que s'augmentarà l'ús de les llengües de l'Estat a la Cambra Alta. Precisament, ara mateix s'està tramitant al Senat una proposta presentada per Junts amb l'objectiu de reformar el Reglament de la Cambra Alta per universalitzar l'ús de les llengües de l'Estat. La portaveu socialista, però, ha deixat clar que això podria "coartar la immediatesa del debat", per la qual cosa han descartat estendre l'ús d'altres llengües en les sessions de control. "Quan hi ha una interpel·lació, un debat viu, tenim una llengua que ens uneix i que ens permet aquesta immediatesa que hi ha al parlamentarisme", ha defensat. Granados també ha recordat que ja està permès parlar en altres llengües al Senat en la Comissió General de les Comunitats Autònomes i en el debat de les mocions. "Ens posem l'orellera, jo per al basc, perquè es parla molt català també aquí", ha apuntat.

L'ús del català al Senat és un dels acords de la taula de diàleg

La taula de diàleg va aprovar el passat juliol un Acord per a la protecció i l'impuls de la llengua catalana, on es recull el compromís d'impulsar aquesta legislatura a les Corts Generals les reformes per ampliar "el dret dels representants dels espanyols a fer la seva tasca en totes les llengües de l'Estat". Precisament, el document assenyala que es començarà per impulsar la revisió del reglament del Senat per ampliar aquest dret a la Cambra Alta. Tot i l'acord, Granados ha reconegut que aquesta reforma "no està damunt de la taula en aquests moments". La portaveu del PSOE ha admès que estan en contacte amb Junts i la resta de grups parlamentaris per a dur-la a terme, encara que no ha concretat de quina manera s'ampliaria aquest ús del català, el basc i el gallec. "Hem de veure en quines iniciatives parlamentàries s'utilitzarien", ha afegit.

 

 

El català també està encallat al Parlament Europeu

Durant la taula de diàleg també es va pactar que el govern espanyol sol·licitaria a la presidència del Parlament Europeu que el català fos llengua d'ús al ple de l'Eurocambra. Tot i això, el passat octubre la seva presidenta, Roberta Metsola, va assegurar que encara estava "estudiant les possibilitats" de la demanda de la Moncloa. Metsola va confirmar que la petició ja havia estat traslladada a la Mesa del Parlament Europeu, però que l'ús del català no es va incloure en l'última reunió d'aquest òrgan.