A 24h perquè arranqui oficialment la campanya de primàries al Partit Popular de dissabte, els candidats han començat a marcar perfil sobre l'estil de la seva ofensiva. María Dolores de Cospedal s'ha obert al xoc directe cap a Soraya Sáenz de Santamaría, en un intent de fer de la necessitat virtut, després d'haver estat secretària general del PP en els anys dels casos de corrupció més sonats. Al seu torn, Santamaría evitava tot retret a la seva companya de partit, aplicant l'estratègia de l'abraçada de l'ós; és a dir, la de fondre's amb Cospedal per atraure el vot de la militància indecisa.

"Prefereixen a algú que dona la cara que a les persones que s'amaguen", va dir l'exministra de Defensa sobre allò que al seu parer demanava la militància i la ciutadania espanyola. Aquestes paraules eren un intent de desfer-se d'allò que ella mateixa va reconèixer com a "perjudici": les declaracions al faristol de Génova on va parlar de "l'acomiadament" en diferit de l'extresorer a presó Luis Bárcenas, entre d'altres rodes de premsa compromeses. Així i tot, es va dir molt "orgullosa" d'haver-ho fet, i va apel·lar a tots aquells que s'havien vist "cohibits i avergonyits pels qui havien tacat les seves sigles".

El fet és que l'exdiputat del PP Jorge Trias Sagner, qui va denunciar el cobrament de sobresous per part de la cúpula del PP, va exposar aquest dijous que creia que Cospedal mai va percebre quantitats, encara que va assenyalar que la gestió que va fer com a secretària general va ser "pèssima". En aquest sentit, va indicar que a la pàgina en la qual apareixen anotacions sobre la candidata, les proves pericials van assenyalar que es va manipular i es va veure que els escrits eren posteriors a la resta d'apunts. "Hi havia un fet evident, Cospedal i Bárcenas s'odiaven", va recalcar.

Ara bé, Santamaría va evitar en paral·lel entrar al joc, per si les paraules de la rival buscaven un xoc entre ambdues o acusar l'exvicepresidenta de refugiar-se a la Moncloa aquells anys. Ans al contrari, aquesta va optar per enviar un missatge a les bases amb què guanyar-se els possibles militants dubtosos entre una de les dues: va assegurar que el minut posterior a què Cospedal hipotèticament guanyés les primàries, ella estaria per donar-li suport i fer tot el possible perquè esdevingués presidenta del govern espanyol, "sense buscar cap càrrec", va indicar.

La qüestió és que l'exnúmero dos del govern espanyol no sembla disposada a entrar al joc de retrets amb cap dels seus oponents i arxienemics. "Vostè coneix Margallo, oi? Doncs ja està", va respondre-li al periodista Carlos Herrera quan aquest li va demanar quin conflicte mantenia amb l'exministre d'Exteriors. Aquest sí que ha estat tradicionalment molt crític amb Santamaría i va burlar-se públicament que no li havia "conegut" cap projecte, per bé que ara es presentés a liderar la formació. D'aquesta manera, les primàries reobren les velles tensions del Consell de Ministres.

Davant d'aquest escenari, caldrà esperar al debat entre candidats per observar si l'exnúmero dos de la Moncloa es llança al xoc. Aquest divendres es produirà la proclamació dels candidats i dissabte 23 de juny començarà la campanya electoral, on els participants es mostren disposats a trucar porta a porta per guanyar vots. Aquesta fase culminarà el 5 de juliol, quan la militància prendrà la decisió. El vot definitiu vindrà de la banda dels compromissaris, representants electes que en la segona volta escolliran dels dos que superin la primera fase, fins a culminar el 20 i 21 de juliol al congrés.