La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha instat el president del Parlament Roger Torrent a "obrir una nova ronda de contactes" per a la investidura. "És hora d'assumir ja en públic allò que s'ha dit moltes vegades i per molts en privat" ha denunciat la número dos de Mariano Rajoy, en al·lusió als presumptes missatges que el diputat d'ERC Toni Comín hauria enviat presumptament a Carles Puigdemont. En aquests, el cap de llista de Junts per Catalunya asseguraria que els republicans l'haurien "sacrificat", provocant que "hagués acabat" el procés.

Santamaría ha dit dubtar que "cap altre diputat dels més de 100" dels qui hi ha a la cambra catalana no pogués "recuperar el camí del diàleg i del consens, tan dins dels constitucionalistes com dels independentistes", per sufocar la "discòrdia" i "salvar la situació generada" pel cap de llista de JxCAT. D'aquesta manera, a la Moncloa donen Puigdemont per amortitzat, en l'estratègia de passar pàgina del procés sobiranista. La mateixa vicepresidenta espanyola l'ha recomanat pensar "primer en els ciutadans" i després en la seva figura política, tal i com ha indicat que feia ella.    

La qüestió és que fonts de l'executiu central s'atribuïen dimarts el mèrit d'haver impedit la "investidura fraudulenta" del polític gironí i una terme una "nova burla a la nostra democràcia" –consideraven sobre els anomenats "desafiaments" a l'Estat–, a causa de les mesures jurídiques preventives que va adoptar el Tribunal Constitucional, a petició del govern espanyol. El mateix Rajoy semblava respirar tranquil durant una entrevista al programa de Los Desayunos, un cop Torrent va desconvocar el ple, segons fonts que es trobaven amb ell al plató.