La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparegut immediatament a la Moncloa després que el Parlament hagués acceptat debatre la llei de referèndum, on ha elevat el to a mesura que exposava les mesures coercitives que l'executiu central ha pres al respecte. "És una puntada de peu a la democràcia, als catalans i a la decència política", ha denunciat Santamaría manifestament molesta. Aquesta ha assegurat que la cambra catalana actuava com un "règim dictatorial" i ha denunciat que durant el mandat de la seva presidenta, Carme Forcadell, "havia mort la democràcia". 

Com explicava aquest diari, les mesures previstes passen per un incident d'execució de sentència on es demana la suspensió de tots els actes del Parlament: l'admissió a tràmit per part de la Mesa (1), la no obediència a l'advertència dels grups unionistes (2) i la modificació de l'ordre del dia (3). També es demana "deducció de testimoni de particulars a totes les persones que poguessin haver participat d'aquestes actuacions" – deixant discrecionalitat al tribunal– i nominativament, responsabilitat penal a la presidenta Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa de Junts pel Sí i CSQP, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Guinó

Segons han aclarit fonts de vicepresidència, la deducció de testimoni de particulars comporta que a les personalitats esmentades se'ls obri la via penal i siguin cridades per la Fiscalia. Ha passat amb Forcadell, de moment, perquè ja va ser requerida en una ocasió i ja va ser advertida per part del TC. "S'imposen amb mètodes que trepitgen aquells qui pensen una cosa diferent: la radicalitat, el silenci, l'amenaça", ha dit la vicepresidenta, després que el secretari general del Parlament es negués a la publicació del debat al diari oficial i ho fes un diputat.

Santamaría ha criticat tots i cadascun dels esdeveniments que han tingut lloc durant el matí. Primer ha dit que era una "vergonyosa" jornada amb un "fals debat"; en segon terme, ha denunciat que s'hagués introduït la llei a l'ordre del dia "de pressa i corrents", però més tard, els diputats "s'haguessin donat més temps per dinar que per esmenar". Després, ha assegurat que es "menyspreava" el Consell de Garanties Estatutàries. "Sabíem que eren capaços de moltes coses, però ara veiem que no tenen respecte a Catalunya ni als catalans", ha incidit. 

La número dos de Mariano Rajoy no ha volgut desvetllar escenaris futurs sobre què passarà en endavant. "Anem darrere de les accions del Parlament", constatava una font de la Moncloa consultada per El Nacional. Així i tot, fonts del gabinet afirmen que un cop s'aprovi la llei de referèndum, s'impulsarà un recurs d'inconstitucionalitat. Aquest no es farà pel procediment habitual, sinó que anirà per una altra via, ja que la legislació de l'1-O "no té validesa legal", segons expliquen, però l'objectiu serà el mateix. 

Les persones preguntades indiquen que el Consell de Ministres segurament es reunirà demà dijous perquè el recurs és nou i ad hoc per a la llei. Aleshores caldrà demanar dictamen (informe) preceptiu al Consell d'Estat i tot seguit es presentarà davant del TC, que ho podria suspendre automàticament, com s'espera que el govern espanyol demani. Aquí no hi interferirà la recusació de Forcadell als magistrats, perquè segons fonts jurídiques, aquesta no ha entrat en el temps establert, ni amb la forma oficial.

Santamaría també ha constatat que té el suport de l'oposició (per part del PSOE, Pedro Sánchez i de Ciutadans, Albert Rivera), els quals estaven "permanentment informats" i amb contacte. De la mateixa forma, ha llançat un missatge de "pau i tranquil·litat" a tots els catalans, i els ha afirmat que els seus drets estaven garantits.