El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha promogut davant del Tribunal Constitucional (TC) un incident d'execució de sentència per suspendre les decisions adoptades pel Parlament que tenen com a objectiu avançar en la convocatòria d'un referèndum a Catalunya el proper 1 d'octubre. Segons han informat fonts del govern espanyol a El Nacional, aquest al·legarà la suspensió dels tràmits de la Mesa, la modificació de l'ordre del dia, i el rebuig de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a interrompre la tramitació com demanava l'oposició, a més de l'exigència de responsabilitats penals a Forcadell.

L'incident d'execució no necessita la convocatòria d'un Consell de Ministres extraordinari ja que es tracta de demanar que s'apliqui a les decisions del Parlament la sentència que ja va adoptar en el seu dia el TC considerant il·legals tots els actes que tinguessin com a objectiu la convocatòria d'aquest referèndum. Així les coses, algunes fonts consultades per El Nacional asseguren que en el dia de demà dijous sí es celebrà el Consell de Ministres, juntament amb la petició al Consell d'Estat de l'informe preceptiu per a la impugnació de la llei de referèndum.

L'execució de sentència implica que no s'obre un nou recurs d'inconstitucionalitat, sinó que s'amplia un existent des del 2 de desembre del 2015. Aleshores, el TC va anul·lar per unanimitat la resolució del Parlament de Catalunya que pretenia iniciar un procés d'independència. La Moncloa subratlla que aquesta sentència ja precisava que seria il·legal qualsevol iniciativa que tingués el mateix objectiu que la decisió considerada inconstitucional i, per això, ara només cal invocar l'execució d'aquesta sentència per paralitzar les decisions de la Mesa del Parlament i del ple d'aquesta institució.

També al·ludeix Rajoy a diversos actuacions del Tribunal Constitucional a l'empara de l'article 92 de la llei que regula aquest tribunal. En conseqüència, i tenint en compte que la Mesa del Parlament, així com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pensen tirar endavant tot i els advertiments del TC, aquest article implicaria la possibilitat de suspendre els càrrecs implicats en el referèndum. Són les noves atribucions que la reforma de l'Alt Tribunal permet exercir, tot i que els magistrats de la institució es van manifestar aleshores poc partidaris d'aplicar-ho. 

L’article 92.4 de la Llei del TC estableix que els propis magistrats o el govern espanyol poden demanar que s’apliquin mesures “coercitives” per assegurar el compliment de les sentències i decisions dels magistrats.

El procediment té uns mecanismes de funcionament que obliguen el TC a demanar primer un informe a les institucions, autoritats o treballadors públics o particulars sobre els motius de l’incompliment. Un cop rebut l’informe i transcorregut un termini que la llei no fixa específicament, el Tribunal ja pot adoptar decisions en diverses direccions:

  • Pot imposar una multa d’entre 3.000 i 30.000 euros als suposats incomplidors i reiterar aquesta multa “fins el compliment íntegre del que es demana”.
  • També pot acordar “la suspensió de les seves funcions de les autoritats o treballadors púbics de l’administració responsable de l’incompliment durant el temps precís per assegurar l’observança dels pronunciaments del Tribunal”.
  • A més, pot demanar la col·laboració del govern espanyol perquè en el termini fixat pel mateix Tribunal adopti les mesures necessàries per assegurar el compliment de les resolucions. I, per últim –i com va fer en el cas Forcadell- pot passar el cas a la Fiscalia perquè aquesta obri la via penal als tribunals ordinaris.