La vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha carregat aquest dimecres contra el president de la Generalitat, Quim Torra, al que ha acusat de demanar diàleg per a, posteriorment, assenyalar candidats a consellers "que no podien ser nomenats". "Torra li va demanar per carta un diàleg (a Rajoy) i després va proposar candidats que no podien ser nomenats. Això deixa en dubte la seva capacitat de diàleg", ha assenyalat Santamaría en una entrevista en Onda Cero.

Segons la vicepresidenta, l'Executiu manté amb totes les Comunitats Autònomes "una relació correcta i fluida" perquè "és la millor manera de treballar". Això sí, ha avisat, sempre que aquestes es comportin "amb lleialtat i dins de la llei".

En aquest sentit, ha instat a Torra a deixar d'"enrocar-se posant persones que no poden ocupar el seu càrrec" per la seva estada a la presó i a nomenar un Govern "que pugui exercir" plenament les seves funcions. "Catalunya necessita assossec, necessita respirar, tranquil·litat," ha opinat.

Amb tot, Santamaría ha advertit que l'article 155 "és vigent" i "continuarà treballant perquè l'administració ho faci dins de la legalitat". Així, ha recordat que al Govern català que l'article s'aixecarà "quan es compleixin els elements" que requereix el Senat, i que es podrà recórrer al si torna "a la il·legalitat".