El president del Govern, Pedro Sánchez, ha advertit avui el líder del PP, Pablo Casado, que no parlarà més amb ell si no retira la seva acusació que és "partícip i responsable del cop d'Estat que s'està perpetrant a Espanya". "Manté sí o no aquestes paraules? Si les manté, vostè i jo no tenim res més de què parlar", ha dit Sánchez a Casado en el ple del Congrés, després de reclamar-li més de mitja dotzena de vegades que retirés la seva acusació. 

Posteriorment, fonts de la Moncloa han confirmat aquesta ruptura de relacions. El Govern espanyol assegura que les relacions amb el líder del PP, Pablo Casado, "estan trencades" després del que ha passat avui al ple del Congrés ja que considera que ha perdut el respecte institucional.

Fonts de l'Executiu han ratificat aquesta nit que trenquen qualsevol relació amb el president del Partit Popular després que aquest acusés Sánchez de ser "partícip i responsable del cop d'Estat que s'està perpetrant a Espanya".

Tot ha començat en la rèplica a Sánchez durant la compareixença del cap de l'Executiu en el Congrés per informar del Consell Europeu i donar explicacions sobre la venda d'armes a l'Iraq, quan Casado l'ha acusat de ser "partícip i responsable del cop d'Estat que s'està perpetrant a Espanya" per haver hagut de demanar el seu "allotjament a Moncloa" als independentistes i a Podemos.

Sánchez li ha demanat a continuació que rectifiqués aquestes paraules i li ha advertit que aquesta és una frase que "omple d'ignomínia" al seu grup parlamentari.

Casado, al seu torn, ha respost a Sánchez que no accepta "ni una sola lliçó" de moderació, democràcia i Constitució i li ha retret que demani moderació quan ell "s'envolta" de "batasunes, independentistes i de l'extrema esquerra".

En la seva dúplica al president, Casado s'ha reafirmat a més en la seva afirmació que Sánchez és "responsable" del "cop d'Estat" dels independentistes. "I què és si no?", ha dit. És llavors quan Sánchez que ha anunciat que no parlaria més amb el líder de l'oposició mentre no retirés una acusació.

Reaccions a la sortida

En sortir del Congrés, Casado ha negat haver dit colpista a Sánchez i ha assenyalat que el que ha dit és que el president és "responsable" de "no fer res amb el que està passant a Catalunya". "Ho he dit ja tres vegades", ha afegit.

El grup socialista ha aplaudit la "ruptura de relacions" entre Sánchez i Casado. Els socialistes s'han mostrat indignats per l'acusació de Casado i han recordat que el president li ha ofert reiteradament l'oportunitat de retirar les seves paraules i no ho ha fet.

Per als socialistes, que Casado acusi a Sánchez de colpista en un país que va patir el 23 F i en una Cambra, com el Congrés, que encara conserva al sostre de l'hemicicle els impactes dels trets de Tejero és la gota que ha vessat el vas, diuen, d'una oposició que consideren extremista i deslleial.