Serà qüestió de fer encaixar les agendes, però hi haurà reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. El flamant president de la Generalitat va avançar que aquesta era la seva intenció, i des de La Moncloa no ho veuen malament, de la mateixa manera que han fet aquest any amb el lehendakari Iñigo Urkullu i el president gallec Alberto Núñez Feijóo després de ser investits. Ara bé, des de l’executiu central també subratllen que l’independentisme “coneix perfectament quins són els límits” del president espanyol i el seu govern en el diàleg amb Catalunya. De dates encara no se'n sap res.

A banda de la reunió de presidents, des del govern espanyol subratllen que la seva disposició a reactivar la taula de diàleg és “absoluta” per “possibilitar aquest retrobament i estrènyer els llaços entre Espanya i Catalunya”. Però ha traslladat la iniciativa a la Generalitat, perquè fins ara és qui ha tingut “més dificultats per a l’acord intern”. La portaveu, María Jesús Montero, ha volgut “quedar-se amb els missatges de crida al retrobament des de la Generalitat”, després de la investidura de Pere Aragonès. “L’important és reprendre la nostra agenda”, ha insistit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

 

Ara els equips dels dos presidents hauran de posar en comú les agendes. La ministra portaveu ha subratllat que el govern espanyol vol ”dialogar sobre les qüestions que puguin permetre reforçar els llaços efectius entre Espanya i Catalunya, com és voluntat d'aquest govern”. En aquesta línia, la dirigent socialista ha avisat: “Coneixen perfectament, igual que la totalitat de les forces polítiques, quins són els límits que aquest Consell de Ministres i el president del govern han traslladat en relació a les aspiracions que pugui tenir el Govern de Catalunya". El president Aragonès ha reiterat la seva intenció de parlar d’amnistia i autodeterminació.

"El diàleg mai sobra i sempre és necessari, i per tant, l'interès del govern espanyol és que es reprengui la taula de diàleg tan aviat com sigui possible, amb independència de les reunions bilaterals que es puguin mantenir”, ha defensat María Jesús Montero.

Indults i reforma de la sedició

La mateixa setmana que el Tribunal Suprem podria emetre el seu informe sobre els indults als presos polítics, des del govern espanyol continuen sense moure fitxa ni avançar la posició. Preguntada insistentment per aquesta qüestió, que ja comença a ser un dels principals temes a Madrid, María Jesús Montero ha assegurat que té “poc a afegir”, que “no hi ha cap novetat respecte al que hem dit en els últims dies”. Ha reiterat que, quan tinguin tots els informes necessaris, “adoptarà la seva decisió d'acord a les seves prerrogatives, la traslladarà de forma transparent i argumentarà el per què“.

Una altra carpeta pendent és la de la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. La ministra portaveu ha remarcat que els treballs estan “avançats”, però sense donar cap més detall. Ha assegurat que no pot concretar “quin dia o setmana arribarà” al Consell de Ministres, però ha deixat clar que es farà amb “tota la seguretat jurídica”.

El PP redobla l’ofensiva

El Partit Popular ja ha promès dur els indults al Tribunal Suprem, i continua afegint aigua a l’olla a pressió madrilenya. Avui, la portaveu al Congrés Cuca Gamarra ho ha qualificat de “cobrament a destinació”, perquè Sánchez “paga als independentistes per mantenir-se a La Moncloa”. En cas de concedir-se, ha avisat, “s’apartaria absolutament de la legalitat vigent” i seria una “burla a la democràcia”.