S’ha especulat molt amb possibles moviments per intentar salvar la monarquia espanyola dels seus escàndols continuats. Però la retirada del títol de rei a Joan Carles I no està sobre la taula, malgrat que s’hagi especulat sobre aquesta possibilitat. Així ho ha deixat clar el govern espanyol, que en una resposta per escrit a Compromís ha deixat clar que el rei emèrit mantindrà aquest títol honorífic “vitalíciament”, independentment de la seva situació judicial, que l’ha portat a fugir d’Espanya i refugiar-se als Emirats Àrabs, d’on no s’ha mogut.

En la seva resposta al senador Carles Mulet, el govern central defensa que el reial decret 470/2014, elaborat per l’abdicació del rei emèrit, “disposa que Joan Carles de Borbó continuarà vitalíciament en l’ús amb caràcter honorífic del títol de Rei, i no apareix en cap extrem la denominació de rei emèrit”. De la mateixa manera, l’executiu assegura que el mateix passa en altres països: a Bèlgica amb el rei Albert II, a Luxemburg amb el Gran Duc Joan o al Japó amb l’emperador Akihito.

 

El senador de Compromís ja va formular una primera pregunta al govern espanyol demanant si pensava revocar aquest reconeixement. Llavors l’executiu es va limitar a respondre que aquest tractament de la família reial “està en línia amb la senda de precedents històrics i del costum d’altres monarquies del nostre entorn”. Per això Mulet va repreguntar “en quines altres monarquies del nostre entorn és costum la figura de rei emèrit” i reiterava si estava disposat a eliminar-la “vist l’escarni públic internacional” al qual Joan Carles I sotmet la imatge d’Espanya. El govern espanyol no es mou ni un centímetre.

El pitjor any de la monarquia

El 2020 ha estat el pitjor any per als sanitaris i també per als monàrquics. La imatge de la institució fa aigües. El rei emèrit es troba fugit als Emirats Àrabs, des d’on declara centenars de milers d’euros que havia defraudat a la Hisenda espanyola i té causes judicials obertes en diferents països, incloent-hi Espanya. Mentrestant, els militars retirats però també en actiu protagonitzen un renovat soroll de sabres, i miren directament cap al seu fill. En els seus dos discursos, per Nadal i per la Pasqua Militar, Felip VI ha preferit passar-hi de puntetes. La monarquia està en crisi institucional i això divideix també el govern de coalició. Unidas Podemos pressiona per aprovar almenys una llei de la Corona, que reguli les seves funcions i estableixi una major transparència que les molles actuals. Mentrestant, el PSOE tracta d’aturar qualsevol moviment que pugui desestabilitzar el règim del 78, del qual la Corona n’és la peça central. Fent pinça amb el PP i Vox a la Mesa del Congrés, els socialistes ja han aturat un grapat de comissions d’investigació, unes iniciatives que en molts casos duien la firma del grup parlamentari d’Unidas Podemos.