"Van ser uns atemptats terribles i no podem oblidar que tots ens convoquem per estar junts contra el terrorisme i mostrar unitat, i per oferir un missatge de solidaritat amb les víctimes i les famílies", ha dit aquesta tarda el president del Govern, Pedro Sánchez, afegint que "serà benvingut" tant els reis d'Espanya com "totes les institucions que desitgin assistir". Sánchez ha fet aquestes declaracions en ser preguntat per aquesta qüestió durant la roda de premsa posterior a la reunió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. Juntament amb Merkel, ambdós han apostat perquè la Unió Europea intensifiqui de forma conjunta la cooperació amb els països de l'Àfrica per fer front a la crisi migratòria i, en concret, s'han compromès a augmentar el suport al Marroc i Tunis.

Cooperació com a recepta

En una roda de premsa conjunta després de celebrar un dinar de feina al Palau dels Ducs de Medina Sidonia en Sanlúcar de Barrameda (Cadis), Sánchez i Merkel han explicat que a més de parlar del control de fronteres i de l'acollida humanitària és necessari reforçar la cooperació de la UE amb els països africans. "Si volem parlar sobre com ordenar els fluxos migratoris, ho hem de fer des de posicions compartides i des d'un punt de vista molt més transversal", ha afirmat Pedro Sánchez. "Hem d'intensificar la cooperació amb el Marroc i Tunis perquè són països que necessiten ajuda i són fronterers", ha concretat Merkel. La cancellera apostat per "una cooperació lleial" amb els països de l'Àfrica. "No només hem de parlar sobre l'Àfrica, hem de parlar amb l'Àfrica", va indicar.

Sánchez ha recordat que Marroc és un dels principals socis de la UE "i també està patint la pressió migratòria", per la qual cosa s'ha mostrat a favor de reforçar la cooperació bilateral "per atorgar al Marroc un paper clau per ordenar els fluxos migratoris". Tanmateix, no ha concretat quins diners es dedicarà ni com es farà. El president del Govern ha indicat a més que "Europa ha de rebutjar l'oportunisme d'aquells que proposen les solucions fracassades del passat", i ha recordat que encara que només 14 quilòmetres separen les costes d'Espanya i d'Europa de les del nord de l'Àfrica, "hi ha una distància infinitament major en termes de desenvolupament econòmic, social i de drets humans".

Dignitat humana

Per la seva part, Merkel ha ressaltat que "només de manera conjunta podrem ser forts per superar els reptes" relacionats amb la immigració. "Cap país no pot eximir-se d'aquest desafiament", ha subratllat. La cancellera també s'ha mostrat a favor de respectar la dignitat humana de les persones que arriben a territori europeu. "Les tendències racistes que veiem, lamentablement, en tots els Estats membres, és una cosa contra la qual hem de lluitar", ha indicat.