"Tots els camins passen i condueixen a Salvador Illa". Aquesta és la conclusió i síntesi que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, extreu del resultat de les eleccions catalanes del passat 12 de maig, en què sosté que els catalans van "catapultar" cap a una "nova etapa de convivència, acords i bona gestió". Així ho ha volgut reiterar i subratllar en la sessió de clausura de la 39a reunió del Cercle d'Economia, celebrada aquest divendres al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona. En aquest sentit, Sánchez ha apuntalat que no condicionarà les negociacions per a la investidura d'un president de la Generalitat i ha manifestat en més d'una ocasió que "el Govern de Catalunya es decidirà a Catalunya i obeirà només als interessos de la societat catalana".

Al llarg de la seva intervenció, el cap de l'executiu estatal ha volgut insistir que tot i la complexitat de la representació al Parlament és "indiscutible que no hi ha cap majoria que es pugui aconseguir sense el PSC". Per això, considera que qui ha de liderar aquest "nou camí" és Salvador Illa: "Els resultats l'han catapultat a la primera posició, Catalunya ha expressat que vol el retrobament i no l'enfrontament, que opta pel diàleg i la moderació, i que ha escollit el camí del perdó deixant enrere qualsevol altra fórmula". Al mateix temps, el secretari general del PSOE ha volgut destacar la seva "confiança" en el fet que no hi haurà una nova repetició electoral i que s'obrirà "un nou temps d'estabilitat de la mà d'Illa": "Estic convençut que trobarà el millor camí per fer avançar Catalunya".

Cercle Economia tercer dia, president espanya pedro sánchez18
Pedro Sánchez, a la sessió de clausura de la Reunió del Cercle d'Economia / Foto: Carlos Baglietto.

Els quatre compromisos de Sánchez amb el nou Govern: inversions i finançament

Aprofundint en la seva lectura sobre els comicis del 12 de maig, Pedro Sánchez ha volgut desgranar quatre compromisos amb el nou executiu: "Catalunya tindrà un govern central que respecta i respectarà la seva història, la seva cultura i la seva llengua. També comptarà amb un govern central que redoblarà la inversió en infraestructures, amb encomanes de gestió i l'impuls d'eixos estratègics com el corredor mediterrani o l'esforç a fer en Rodalies. El tercer és que mantindrà els compromisos adquirits amb la Generalitat en els traspassos competencials per reforçar l'autogovern i, finalment, que el govern espanyol es compromet a un millor finançament amb allò que està establert a l'Estatut i validat pel Tribunal Constitucional". "Amb una Catalunya més forta, Espanya també és més forta", ha defensat el president espanyol. Sánchez també ha volgut tenir paraules d'agraïment cap al president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès: "Tot i la distància amb Esquerra Republicana, vull reconèixer la cooperació i el treball fet per ell, a qui li envio una salutació i tota la meva gratitud".

De fet, el dirigent socialista ha volgut treure pit de "l'increment de la inversió" a Catalunya des que és president del govern espanyol, un import que ha quantificat en més de 49.000 milions d'euros. A més, ha volgut indicar que un altre dels acords que mantindrà amb el nou Govern serà la condonació d'una part del deute públic de la Generalitat, d'uns 15.000 milions d'euros.

Sánchez, als membres del Cercle d'Economia per les polítiques de convivència: "Teníem raó"

Abans del seu discurs, el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, ha elogiat públicament Sánchez per la seva "valentia" amb les polítiques de "convivència" per a Catalunya i ha defensat els indults i la llei d'amnistia. És per això que Sánchez li ho ha volgut retornar amb un agraïment als membres del Cercle per haver donar suport com a institució al "diàleg, convivència i retrobament": "Teníeu raó, teníem raó els qui dèieu des de Catalunya i des de fora de Catalunya que calia treballar en aquests valors; heu tingut un paper crucial i determinant en la superació d'una de les crisis polítiques, socials i constitucionals més importants".

Cercle Economia tercer dia, president espanya pedro sánchez26
Pedro Sánchez i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia / Foto: Carlos Baglietto.

Lligant-ho de nou amb el 12-M, Pedro Sánchez veu reforçat el camí perquè Catalunya "s'impliqui en el progrés i construcció d'una Espanya plural i per liderar la construcció d'una Europa tolerant i competitiva". Per fer referència a aquest "canvi", el cap de l'executiu estatal s'ha referit a l'oportunitat que Barcelona va perdre amb l'Agència Europea del Medicament per la "tensió" d'aquell moment i, ara, amb els resultats, tenint informes com el de Moody's dient que "es redueixen els riscos per a les economies catalana i espanyola": "Avui, Catalunya i Espanya inspiren confiança".

En política espanyola, Sánchez ha carregat contra Alberto Núñez Feijóo per obrir la porta a pactar amb Giorgia Meloni: "És molt greu el que va dir, s'està obrint a una entesa amb el que és Vox a Itàlia, són partits que són marcadament ultradretans". Des del Cercle, han instat el president del govern espanyol a treballar per reconstruir el diàleg amb el Partit Popular i per acabar amb el clima de "crispació". Sobre això, Pedro Sánchez ha admès que hi ha "polarització", però que és "asimètrica" perquè "uns insulten i els altres són insultats". El socialista ha situat el principal partit de l'oposició en la "destrucció de l'adversari públic i en la línia de convertir el president del govern en el seu enemic número 1". "Si aquest és el seu principal enemic, com pactarem amb ells?", s'ha preguntat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!