“Nosaltres sempre hem sigut clars amb totes les comunitats autònomes; volem un nou sistema de finançament autonòmic”, però “la resposta ha de ser multilateral”. És la resposta que ha donat aquest dimarts Pedro Sánchez a Esquerra Republicana en la sessió de control al govern espanyol que ha tingut lloc al Senat. No hi haurà, segons ha volgut deixar clar el cap de l’executiu, un finançament singular per a Catalunya, com demana el president de la Generalitat, Pere Aragonès. S’ha pronunciat d’aquesta manera en una resposta a la senadora republicana Sara Bailac, en la qual ha denunciat l’infrafinançament que pateix Catalunya. En la seva resposta, Sánchez ha recordat el seu compromís de celebrar una nova reunió de la taula de diàleg

S’ha pronunciat de forma similar als passadissos del Senat la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que, preguntada pels periodistes, ha assegurat que no sap quina és exactament la proposta que fa Esquerra Republicana, en tant que “no hi ha hagut cap reunió” que hagi abordat aquesta qüestió, ni “cap explicació per part de Catalunya”. Sigui com sigui, ha reiterat que l’executiu espanyol “per descomptat que vol reformar el model de finançament autonòmic”, però aquesta reforma ha de pactar-se entre totes les comunitats autònomes. “Esquerra Republicana coneix la posició del govern”, ha afegit.

Minuts abans, Sara Bailac, en la seva intervenció, ha asseverat que Catalunya mereix un sistema de finançament “singular i específic” per Catalunya, per tal de poder gestionar els seus recursos. De fet, ha afegit que hi ha un “consens” a Catalunya sobre el dèficit fiscal que pateix el país, i l’ha xifrat en 22.000 milions d’euros. “Una cosa és ser solidari i l’altra és que et prenguin el pèl”, ha assenyalat també la senadora d’ERC.

 

Però Pedro Sánchez ha recordat que el seu govern ja ha estat prou clar en aquest sentit, i que sempre ha reiterat que el nou model de finançament ha de pactar-se amb la resta de comunitats autònomes, sense cap singularitat per a Catalunya. En el seu discurs, el líder socialista ha posat sobre la taula el compliment per part del seu executiu dels compromisos amb Catalunya. Ha reiterat, per exemple, el seu compromís de celebrar una nova reunió de la taula de diàleg. De fet, Moncloa i Generalitat van comprometre’s a celebrar, en la passada reunió, una nova trobada en el primer trimestre del 2024.

La demanda d’Aragonès

La proposta de Pere Aragonès implica contemplar el traspàs de la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels impostos recaptats a Catalunya; l'augment de la capacitat normativa en tots els tributs per tal d'adaptar el sistema fiscal a les necessitats i preferències de Catalunya; la cessió de tots els impostos recaptats a Catalunya, sense perjudici que hi hagi una aportació a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya i una quota de solidaritat.

Agraït amb el PP per l'informe de la Comissió de Venècia

Paral·lelament, Sánchez ha agraït al PP que demanés a la Comissió de Venècia un informe sobre la llei d'amnistia; un gol en pròpia porta del partit d'Alberto Núñez Feijóo que va precipitar l'acord entre PSOE, ERC i Junts. Ja que en l'esborrany elaborat per aquest ens es dona llum verda a la norma. Ha estat durant la pugna dialèctica entre el president del govern espanyol i la senadora del PP Alicia García. La portaveu dels populars en aquesta cambra ha titllat l'amnistia de "corrupció política". En la seva resposta, Sánchez ha lamentat que, a parer seu, l'única resposta que té el PP per Catalunya és el 155. De la mateixa manera, ha criticat que "la gran mentida de l'11-M és l'acte fundacional del seu projecte polític destructiu". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!