El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha escrit un article per als mitjans estrangers en el qual argumenta que l'independentisme català suposa un "desafiament a Europa i als europeus". Al llarg del text, defensa la qualitat democràtica d'Espanya i denuncia la unilateralitat, les "mentides", i "la normalització de la violència" d'alguns líders independentistes.

Sánchez comença explicant que el projecte secessionista català s'ha construït "contra el marc constitucional i silenciant la majoria de catalans contraris a la independència", per la qual cosa és incompatible amb els valors europeus.

"És també un desafiament a Europa i als europeus. Preservar aquests valors a Catalunya avui és protegir l'Europa oberta i democràtica que defensem", ha assegurat Sánchez. "L'Europa que admirem s'ha forjat davant els nacionalismes excloents i els extremismes que superposen identitats al principi d'igualtat de tots els ciutadans", afegeix el president al seu article.

Constitució "plenament democràtica"

Continua defensant la Constitució "plenament democràtica" de 1978, avalada pel 90,5% a Catalunya, i els avenços socials i democràtics aconseguits pel sistema espanyol en les últimes dècades, la qual cosa l'ha situat entre les primeres del món.

Alhora, Sánchez recorda l'escalada independentista de 2017 i explica que a Catalunya es "van incomplir tots els requeriments i resolucions del Tribunal Constitucional", els independentistes "van aprovar lleis de desconnexió de l'Estat espanyol declarades inconstitucionals, van convocar il·legalment un referèndum sense cap garantia democràtica i van proclamar una suposada república catalana".

"Cap Estat no recull la via unilateral de la secessió d'un dels seus territoris en el seu ordenament constitucional. I cap demòcrata no pot entendre que els líders del separatisme emprenguessin aquest camí, i menys encara comptant amb un suport inferior al 48% dels vots emesos en les eleccions autonòmiques", ha afegit el president, que avisa que en aquest temps es "van exacerbar els sentiments, es van fer circular notícies falses i es va encoratjar un esperit de confrontació amb la resta d'Espanya".

Denuncia la normalització de la violència

Així mateix, fa pedagogia sobre la sentència del Tribunal Suprem i sobre com s'ha produït el judici als dirigents del procés. "El nostre sistema judicial permet que les decisions dels tribunals puguin ser revisades davant d'instàncies nacionals i internacionals", assenyala. "Per això, no es pot qüestionar el funcionament d'un Poder Judicial independent a Espanya, l'ordenament jurídic de la qual descansa en el principi de separació de poders", ha assegurat.

Finalment, denuncia les respostes a la sentència, assegurant que la violència ha estat normalitzada per alguns dirigents independentistes. "Han manifestat públicament que la violència pot ser necessària perquè la seva causa adquireixi una visibilitat més gran. Es tracta, en definitiva, de la normalització de la violència com a recurs polític", assenyala, en referència a les declaracions de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

"Si alguna cosa hem après amb doloroses lliçons en la història d'Europa és que cap pretensió política mai no pot legitimar l'ús de violència", retreu.

Estén la mà al diàleg

No obstant això, davant de la deriva a Catalunya, Sánchez recalca que hi ha espai per al diàleg si l'independentisme abandona la unilateralitat i torna al marc constitucional.

"Existeixen àmbits de diàleg a explorar si els líders separatistes abandonen definitivament la via unilateral. Podem parlar i escoltar-nos, sense amenaces i sense desqualificacions. Sé que hi ha ferides obertes, que hi ha dolor, que hi ha frustració," argumenta el president.

"Malgrat això, hi ha una oportunitat per a l'esperança i per al diàleg, reconeixent el que hem fet junts i pensant en tot el que junts podem fer per millorar el benestar de tots els ciutadans", ha subratllat a la seva publicació.

Això sí, Sánchez recalca que "per a això", "el separatisme català ha de tornar a la Constitució i respectar la llei". En aquest sentit, conclou que el seu govern té objectius que transcendeixen una visió nacionalista, per això "necessita Catalunya i la societat catalana en aquest afany".

L'article ha estat publicat aquest dijous als següents mitjans: Der Tagesspiegel (Alemanya); Der Standard (Àustria); L’Echo (Bèlgica); Eesti Paevleht (Estònia); Irish Examiner (Irlanda); Dnevnik (Eslovènia); Krytyczna Polityczna (Polònia); Expresso (Portugal); The Guardian (Regne Unit); i Il Sole (Itàlia), a més d'El País. També està previst que es publiqui els propers dies a Les Echoes (França); Le Temps (Suïssa); Ta Nea (Grècia); SME (Eslovàquia); Financial Mirror (Xipre) i Luxembourger Wort (Luxemburg).