Els pressupostos de l'Estat estan prorrogats des dels temps de Mariano Rajoy, des del 2017. Tots els intents, fins ara, han estat en va. Ho va intentar Pedro Sánchez l'any passat, i va acabar en eleccions el 28-A. Ho va tornar a intentar abans que el coronavirus ho capgirés tot. I ara, a la tercera, a La Moncloa volen que sigui la bona. Són conscients que no aconseguiran la majoria "transversal" que reclamen amb la justificació de la pandèmia. Però, menys el PP i Vox, estan sondejant totes les opcions. L'aposta segura, ara per ara, passa per Ciutadans i el PNB. Però podrien necessitar alguns vots més. Podrien ser els quatre diputats del PDeCAT, a l'expectativa que es consumi la ruptura amb JxCat també al Congrés dels Diputats.

El mateix Pedro Sánchez ha alimentat aquest dilluns la possibilitat de seduir el PDeCAT. El grup al Congrés està dividit per la meitat: quatre diputats de Junts (Laura Borràs, Míriam Nogueras, Jaume Alonso Cuevillas i Mariona Illamola) i quatre del PDeCAT (Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell). Aquesta mateixa tarda els quatre diputats demòcrates ja han exigit llibertat de vot. Volen marcar perfil propi i ocupar l'espai buit deixat sobretot per JxCat però ara també per ERC. Si els pressupostos són "bons" per Catalunya, s'hi posaran bé. Quan l'escissió sigui un fet, La Moncloa s'hi posarà en contacte.

El panorama per Sánchez continua sent el del la geometria variable. Després de la ronda de contactes realitzada la setmana passada, va tornar a constatar el que ja sospitava. Més enllà de formacions minoritàries, només dos grups estan disposats a asseure's i acabar donant llum verda. Per una banda, un nou aliat, Ciutadans, que conversarà si cal amb Unidas Podemos a la mateixa taula amb l'objectiu de "moderar" els pressupostos. Per l'altra, un vell aliat des de la moció de censura, el PNB, que mai no posa línies vermelles a una negociació amb l'Estat. En aquest cas, tampoc, encara que sigui amb la formació d'Arrimadas dins l'equació. Segons fonts de l'executiu, és l'escenari "més fàcil" en aquest moment.

Per contra, Esquerra Republicana ha posat més obstacles. En primer lloc, ha reclamat reactivar la taula de diàleg, abandonada sota l'excusa de la crisi sanitària. En segon lloc, que Ciutadans no estigui involucrat en la negociació. "Som incompatibles amb un partit que governa amb Ayuso a Madrid i amb Vox a Andalusia", advertia Gabriel Rufián després de reunir-se amb Sánchez dijous passat. Ara a l'escena hi ha aparegut també el PDeCAT. "Si vas a buscar partits que fan polítiques neoliberals o de dretes com Cs o el PDeCAT, no agafarem el telèfon", ha avisat avui la secretària general Marta Rovira.

Calculadora a la mà, l'aposta més segura del govern espanyol és la del PNB i Ciutadans. Juntament amb PSOE i Unidas Podemos sumarien 171 escons, a cinc de la majoria absoluta. Però l'aritmètica possible és molta, podent prescindir fins i tot de Ciutadans. En aquest cas, els diputats del PDeCAT hi jugarien un paper molt rellevant. A La Moncloa no descarten cap escenari; Sánchez vol treure els pressupostos sigui com sigui. Tant el PDeCAT com Ciutadans són partits en hores baixes, necessitats de protagonisme i també de trencar amb el seu passat. Amb petits acords, els pressupostos els podrien donar una segona vida.

"No podem esperar a les catalanes"

L'objectiu de La Moncloa passa per tenir aprovats els nous comptes públics abans que acabi l'any, per poder executar-los el 2021 sense cap dilació. Així, el primer pas serà la votació del sostre de dèficit i despesa, que volen aprovar durant la tercera setmana de setembre. Per aquest motiu la ministra María Jesús Montero convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera. La presentació del projecte dels pressupostos tindria lloc a finals de mes. Tot i això, des d'Hisenda estan disposats a endarrerir-ho fins a mitjans d'octubre, si així ho demana algun dels socis. 

L'objectiu, també, és esquivar el conflicte català i desvincular-lo dels pressupostos, i més en un escenari preelectoral. "El país no pot esperar a les catalanes", asseguren fonts de l'executiu. Per això busquen assegurar el terreny sense ERC. Tot i així, Sánchez no es tanca cap porta. Avui mateix ha refermat el seu compromís de reformar el delicte de sedició. Aquesta mateixa tarda també ha trucat al president Quim Torra per a intentar reunir la taula de diàleg a mitjans d'aquest mes.