Pedro Sánchez després de la reunió de treball amb al Unió per la Mediterrània, amb membres del PSC / Pilar Carracelas

Pedro Sánchez no descarta atacar Síria via militar si es tracta d'una acció coordinada amb la resta de la Unió Europea. Així ha avalat el líder del PSOE la decisió del president francès, François Hollande, de bombardejar Raqqa, la capital de l'Estat Islàmic, aquesta matinada.

Després de la reunió de treball amb responsables de la Unió per la Mediterrània, el candidat socialista a la presidència del Govern espanyol ha presentat les seves propostes per lluitar contra el terrorisme gihadista.

Deixar de finançar l'EI

En primer lloc, ha proposat crear una "veritable comunitat d'intel·ligència europea", ha dit, que garanteixi l'intercanvi i la posada en comú d'informació i completi la cooperació judicial i policial. Tot això, després que s'ha anat sabent que els atemptats de París s'han planificat a Bèlgica.

També ha proposat "bloquejar el finançament del DAESH  [acrònim àrab per a l'Estat Islàmic] que li permet mantenir les seves estructures criminals". Tot i això, preguntat si això significa trencar relacions amb els Estats que podrien estar finançant aquest grup terrorista "a tots els nivells", Pedro Sánchez ha llençat pilotes fora parlant de reforçar la cooperació policial i judicial i "la dels serveis d'intel·ligència per acabar amb aquestes fonts de finançament".

La seva tercera proposta consisteix en una "bateria de mesures educatives i d'integració" per evitar la captació i la radicalització de persones que van a engrossir les files de l'Estat Islàmic, per "anticipar-nos" als grups terroristes.

Recuperar  jurisdicció universal

Sánchez ha criticat el govern del PP per la seva acció exterior: "hem de sortir de l'atonia en què ens trobem, recuperar la capacitat de jutges i policia per lluitar contra crims internacionals". El socialista ha defensat així acabar amb les retallades en la jurisdicció universal i recuperar "de manera realista però progressiva" la cooperació per al desenvolupament, que ha experimentat, ha dit, una retallada d'un 75% durant el govern de Rajoy.

"Hem de recuperar el treball conjunt amb aquells països emissors i de trànsit d'emigrants al Mediterrani i garantir l'ajuda humanitària que alleugi la situació dels refugiats".

Ressuscitar la PESC

Pedro Sánchez ha demanat donar "un nou impuls a la política exterior i de seguretat comuna" (PESC), que sempre ha estat un dels principals obstacles per a la integració europea, que compta amb reticències de molts països, ja que integrar la seguretat als 25 xoca frontalment amb la sobirania dels països. "Hem de ser capaços d'abordar conjuntament les crisis de qualsevol naturalesa", ha afegit Sánchez.

Iglesias, que "reflexioni"

El líder del PSOE també ha demanat al secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, "que reflexioni i rectifiqui" sobre la seva negativa a incorporar-se al Pacte Antiterrorista amb PP, PSOE i Ciutadans un cop aconsegueixi representació al Congrés: "Els ciutadans no entendrien que els demòcrates no estiguéssim units" en aquesta matèria.