La majoria independentista de les urnes el 14-F no és majoria independentista per a Pedro Sánchez. En la seva compareixença davant del Congrés dels Diputats, en resposta a Junts per Catalunya, el president espanyol els ha demanat que “deixin d’agitar el 51%” del percentatge de vot. En primer lloc, “perquè és fals, no va ser un plebiscit”. En segon lloc, ha afegit el dirigent socialista, aquest 51% correspon a un 23% del cens electoral. Això, ha dit, representa un descens de set punts respecte a la mitjana que tenia l’independentisme. Amb ERC, en canvi, Pedro Sánchez ha volgut exhibir més guant de seda.

 

Després de negar aquesta majoria independentista, el president del govern espanyol ha criticat que és “més que qüestionable des del punt de vista democràtic” que Junts per Catalunya intenti avalar res amb aquest suport social. Els ha avisat que “no faran retorçant les matemàtiques el que la llei democràtica no els permet”. Els ha instat a “assumir democràticament la seva derrota en lloc d’intentar apropiar-se de triomfs aliens”. I ha conclòs: “Semblaria com si haguessin guanyat les eleccions. L’única certesa és que han perdut la presidència de la Generalitat de Catalunya”.

En resposta a Gabriel Rufián, el mandatari espanyol ha exhibit més tacte i guant de seda. Li ha subratllat dos fets dels resultats del 14-F. El primer, que “han guanyat les forces que aposten pel diàleg i el retrobament”. El segon, “l’àmplia majoria que vol una sortida per l’esquerra”. Ha defensat, però, que “seria bo que ho liderés Salvador Illa, qui ha guanyat les eleccions”. El president socialista també ha "agraït" el suport del PDeCAT a l'estat d'alarma, que segons ha defensat ha servit per "apuntalar la cogovernança”

Amb Podemos, “reduir els decibels”

Després de setmanes i dies de moltes friccions entre els dos socis del govern espanyol, Pedro Sánchez ha volgut calmar les aigües. Un cop més s’ha mostrat “satisfet” amb el govern de coalició. Això sí, el dirigent socialista ha emplaçat tant el seu partit com Unidas Podemos a “reduir els decibels”. Ha sostingut que “les nostres diferències han de servir per a fer millors polítiques públiques” i, per tant, “el que hem de fer és continuar avançant i treballant com fins ara, debatent sobre qüestions que milloraran la vida dels espanyols i reduint una mica els decibels”.

Pressió sobre Ciutadans

En canvi, el líder socialista ha volgut posar el dit a la nafra de Ciutadans, després de la nova patacada electoral a Catalunya. Sánchez ha atribuït els resultats a les aliances amb l'extrema dreta. "Vostès han perdut 30 escons al Parlament de Catalunya, de 36 a 6, i puja a la tribuna com si sentís ploure", li ha dit a Arrimadas. I li ha etzibat: "Vostès van dir 'ni vermells ni blaus' i es van convertir en els més entusiastes de la dreta".

Condemna a la “violència”

Un cop més, el president espanyol ha aprofitat per a advertit que “en una democràcia plena com l’espanyol” no hi té cabuda “cap mena de violència”, després d’una setmana d’aldarulls en les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasél. Ha reiterat el seu suport a la feina dels Mossos d’Esquadra. Per altra banda, Sánchez ha insistit que reformaran el Codi Penal en aquest sentit, perquè "la llibertat d'expressió està subjecta a diversos límits, que són el respecte als drets i llibertats de la resta, però aquests límits han de ser iguals per a tots". Ha promès que “ho farem”.