La detenció de Carles Puigdemont ha sobrevolat avui el Congrés dels Diputats. No debades, avui la formació del president a l’exili tenia pregunta per a Pedro Sánchez, que no ha desaprofitat. Com tampoc no ho ha fet la dreta. Junts per Catalunya li ha interrogat justament pel paper de l’estat espanyol en l’arrest a l’Alguer, però el president espanyol ha passat de llarg i els ha acusat fins i tot de conspiranoia. En aquest panorama, el partit independentista ha trencat els pocs ponts que quedaven: “Amb vostès no podem negociar res”.

La portaveu Míriam Nogueras ha preguntat arran de tot plegat: “Té coneixement de les actuacions de tots els seus departaments en l’àmbit internacional?”. Pedro Sánchez ho ha despatxat breument: “Sí, senyoria”. Però la dirigent de Junts no s’ha donat per satisfeta i li ha enviat un avís: “Les institucions judicials i policials que abanderen el feixisme els estan fent un pols. Són els qui decideixen el que passa i com. El que hem vist és un putiferi”. I li ha preguntat: “Què està fent el govern més progressista de la història davant del cop d’estat togat? Aprofitar-se’n”. Nogueras ha conclòs denunciant el “diàleg fictici” i els “enganys i covardia” del govern espanyol, que "no és la solució a la repressió, a l'espoli i al bullying al poble de Catalunya".

Portavoz de Junts, Miriam Nogueras, durante la sesión de control del congreso   Efe

La contrarèplica de Pedro Sánchez? Acusar-la de conspiranoia. Ha fet servir l’exemple d’una estrella de la NBA que "diu que no es vol vacunar perquè hi ha una conspiració per vacunar els negres i connectar-los a un ordinador que té un pla satànic". I ha afegit tot seguit: “Honestament, amb tot el respecte, ni vostè mateixa es creu el que està dient a les Corts Generals”. El president del govern central ha rebatut que “Espanya és un país democràtic”, que “ho diuen els rànquings internacionals”. I s’ha aferrat a la taula del diàleg, assegurant que defensa “el 80% dels catalans que volen un acord i no unilateralitat”.

 

No ha estat l’única portaveu que li ha tret l’afer Puigdemont a Sánchez. També ho han fet Pablo Casado i Inés Arrimadas. El líder del PP i cap de l’oposició l’ha instat a respondre si “complirà la seva paraula i portarà Puigdemont a Espanya”. No només això, sinó que li ha reclamat “aixecar-se de la taula de diàleg” i engegar “una campanya internacional perquè es respecti la justícia espanyola a tots els països”. Una campanya que passa per “pressionar” la justícia italiana. I ha reblat: “Si no està disposat a defensar Espanya de delinqüents i la crisi econòmica, vagi-se’n i deixi'ns fer-ho”.

Un cop més, el president espanyol s’ha negat a agafar el toro per les banyes i s’ha centrat a atacar el PP. “Els espanyols, siguin de dretes o esquerres, del nord o del sud, estan fins dalt de la bronca, els insults i els crits”, li ha replicat Pedro Sánchez. I ha insistit com les últimes setmanes i mesos: “Ens agradaria que el PP i vostè mateix ajudés per una vegada el seu país. Compleixi la Constitució i la legalitat democràtica. Acceptin que han estat derrotats a les urnes”.