El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la seva intervenció al Congrés del Partit Socialista Europeu (PES) per insistir en la importància de tirar endavant la construcció del gasoducte Midcat, que connectaria, a través de Catalunya, la península Ibèrica amb el nord d'Europa. Malgrat l'oposició del president francès a la realització del projecte, Sánchez creu que serà possible arribar a un acord amb Emmanuel Macron perquè el Midcat arribi a ser una realitat. De fet, Pedro Sánchez i el seu homòleg portuguès, Antonio Costa, es reuniran amb Macron per abordar el tema abans del Consell Europeu dels dies 20 i 21 d'octubre.

D'altra banda, el president espanyol ha apostat per un "model ibèric" per reformar el mercat energètic, impulsar les interconnexions energètiques entre la península Ibèrica i la resta d'Europa i gravar les grans empreses que "guanyen molts diners amb cada crisi". "Hem d'intervenir el mercat energètic perquè no està funcionant", ha remarcat durant la seva intervenció en la conferència "Liderant Europa cap al canvi" del congrés que celebra el PES a Berlín. Hi ha participat juntament amb els líders socialistes de Portugal, Finlàndia, Suècia i Malta.

Sánchez també ha assegurat que per poder afrontar la crisi energètica cal una reforma que desvinculi el preu del gas del de l'electricitat "com més aviat millor". També ha declarat que cal prendre mesures que afavoreixin la transició verda, ja que, segons el president espanyol, l'actual crisi no es pot utilitzar com a "excusa" per "posposar els compromisos" en aquest àmbit.

El també secretari general del PSOE ha apostat per polítiques de protecció social adreçades a les famílies i empreses, alhora que ha subratllat la necessitat de ser solidaris amb els països més vulnerables a la guerra hibrida del president rus, Vladímir Putin. "Volem ser solidaris", ha apuntat. 

Sánchez reclama unitat davant Putin

Pel que fa a la invasió russa d'Ucraïna, ha demanat mantenir la unitat davant de Vladímir Putin, tot proporcionant ajuda econòmica, humanitària i militar als ucraïnesos. Y s'ha adreçat a la població russa per recalcar que "no es té res contra ella, sinó tot contra el règim autocràtic de Putin".

A més a més, ha recordat que la crisi energètica i la inflació també estan afectant la població de països d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, a més de l'europea. Per aquesta raó, ha posat èmfasi en la necessitat d'evitar que les sancions econòmiques contra Putin "perjudiquin" el creixement de la comunitat internacional.

Finalment, Sánchez ha indicat que la crisi alimentària i l'assignació de recursos financers als països menys desenvolupats són dues de les qüestions principals a abordar pels socialistes en l’àmbit internacional. Per a tots dos reptes, Sánchez ha demanat donar suport al secretari general de l'ONU, António Guterres, i les mesures que es duguin a terme en el marc de l'organització.