Ha estat la primera compareixença de Pedro Sánchez amb preguntes dels periodistes des de la concessió dels indults. I el president del govern espanyol, davant l’ofensiva judicial de la dreta, ha tornat a defensar la mesura de gràcia a la seva manera. “Allò útil en el passat va ser el càstig i ara ho és el perdó”, ha justificat el dirigent socialista. En aquest sentit, ha volgut remarcar com han passat “44 mesos a la presó” i ara toca obrir una nova etapa de diàleg i entesa. De pacificació de Catalunya, al cap i a la fi.

En una compareixença des de Brussel·les, després de la reunió del Consell Europeu, el president del govern espanyol ha assegurat que “el que hem de fer els polítics i els governs és construir convivència i unir la nostra societat”. I en aquesta construcció de la convivència, ha afegit, “hi ha moments en què és útil el càstig i altres en què allò útil és el perdó”. I ara és “el moment del perdó”. Ha explicat que cap president no li ha preguntat per la mesura de gràcia, fet que expressa el “profund respecte” dels líders europeus per la democràcia espanyola.

 

“La societat espanyola i la catalana volen passar pàgina d’un mal passat, de l'esquinçament que va suposar tot aquest procés”, ha sostingut Pedro Sánchez, que ha posat el focus en el preu que ja han pagat: “No oblidem que aquestes nou persones que han sortit de la presó han passat 44 mesos a la presó”. També ha remarcat com ha estat la pròpia “societat civil” qui ha plantejat l’indult, des de persones individuals fins a sindicats i empresaris.

El mandatari espanyol ha tret importància a les declaracions fetes pels propis presos polítics a la sortida dels centres penitenciaris. “Res a dir a allò que van plantejar”, ha respost. Ha reivindicat que la democràcia espanyola va demostrar dimarts la seva “fortalesa” i que “la fortalesa democràtica és la seva capacitat d’integració i la resolució dels seus conflictes”. Per això ha volgut enviar un missatge de “calma, assossec i confiança” al conjunt de la ciutadania espanyola.

Reunió amb Aragonès

Preguntat sobre la reunió del proper dimarts amb el president Pere Aragonès, el president espanyol ha assegurat que tenen “molt a parlar i dialogar” i “moltes diferències a resoldre”. Ha admès ser conscient de les “proclames i reclamacions” de l’independentisme, i ha recordat que “l’únic límit és el respecte a la legalitat democràtica i el pacte constitucional”. Ha tornat a reivindicar l’”agenda per al retrobament” que va lliurar al llavors president Quim Torra, que recull reinvindicacions històriques del Govern de la Generalitat en el passat. Gairebé totes menys el referèndum d’autodeterminació.

La llei LGBTI, el dimarts

Per altra banda, i després de la polèmica llei homòfoba d’Hongria, Pedro Sánchez ha aprofitat la compareixença per a anunciar que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà la llei LGBTI. Es tracta d’un avantprojecte global, negociat amb Unidas Podemos, i que acabarà recollint previsiblement l’autodeterminació de gènere del projecte de llei trans.