En qüestió de poques hores, Pedro Sánchez ha posat en marxa la seva nova estratègia per aconseguir ser investit. Aquest dimecres a la tarda va enviar una carta a la militància socialista informant-los que iniciava una ronda de contactes amb entitats de la societat civil per negociar un programa que oferir a Unidas Podemos a canvi del seu suport. I aquest mateix dijous s’ha reunit amb associacions feministes. Abans de la primera trobada, però, ha volgut demanar a Pablo Iglesias que “reflexioni” i accepti un govern a la portuguesa com el que li ara li ofereix. Ha reiterat que la fórmula del govern de coalició “no ha funcionat” i que hi ha "moltes alternatives".

Abans de res, però, el dirigent socialista ha volgut desmentir que aquest moviment busqui “pressionar” Unidas Podemos. Ha justificat que, després del naufragi de la investidura, tothom ha de reflexionar. “El PSOE també pren nota i el que fa és asseure’s amb els col·lectius socials. Parlarem amb diferents associacions i després construirem un programa obert amb component progressista”, ha explicat. Ha desitjat que la resta de formacions “siguin conscients” de la necessitat de constituir un nou govern a Espanya.

Però l’oferta a Pablo Iglesias ja no passa per un govern de coalició. “Desgraciadament no ha funcionat”, ha reiterat Pedro Sánchez, que no obstant això ha ressaltat que “hi ha més alternatives”. I ha tornat a posar sobre la taula un acord programàtic sense entrada de Podemos en el Consell de Ministres. “Aquesta és l’alternativa que s’està materialitzant en altres països com Dinamarca o Portugal, on hi ha una entesa entre les forces progressistes”, ha defensat en aquest sentit, i s’ha mostrat “esperançat” que això sigui possible a Espanya. Ha assegurat que “ningú vol una repetició electoral”, tampoc els socialistes.

Entre altres entitats, Sánchez s’ha reunit amb la Comissió d’Investigació per als Maltractaments a Dones, la Federació d’Associacions de Dones Gitanes o Stop Ventres de Lloguer. Hi havia representants d’una vintena d'associacions.

“No hi ha cap raó perquè aquest govern progressista no es posi en marxa. Demano a totes les forces un esforç de responsabilitat”, ha insistit el president en funcions, que aquesta tarda també mantindrà una reunió amb entitats de ciència i digitalització. Malgrat tot, des d’Unidas Podemos insisteixen en la necessitat d’un govern de coalició i acusen el PSOE de voler “acaparar tot el poder” a través de la via portuguesa.