La segona onada de coronavirus està colpejant Espanya amb força. Tot l'Estat es troba en estat d'alarma, amb fortes restriccions, i l'ombra del confinament domiciliari torna a planar sobre l'ambient. La Moncloa continua resistint-se a aquesta mesura, ja sol·licitada per comunitats com Astúries, governada pel PSOE. No només s'hi resisteix, sinó que Pedro Sánchez té previst iniciar aquesta setmana a València una gira per la majoria de comunitats autònomes. L'objectiu és "donar a conéixer" el seu pla de reconstrucció, suportat gràcies als 140.000 milions d'euros que està previst que arribin del fons de reconstrucció de la Unió Europea. S'ha escollit el País Valencià per les seves bones dades sanitàries. La resta de visites s'aniran anunciant en funció de l'agenda de Sánchez. El govern espanyol ha aprovat avui la pròrroga de l'estat d'alarma un cop obtingut l'aval del Congrés.

La tònica al palau de La Moncloa continua sent la mateixa: esperar almenys fins al 9 de novembre, quan entra en vigor la pròrroga de sis mesos de l’estat d’alarma. Mentre el ministre Salvador Illa es reunia amb els responsables sanitaris d’Astúries, la portaveu María Jesús Montero reclamava prudència. “Encara és aviat per valorar l’impacte de les noves mesures d'estat d’alarma”, ha justificat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ha subratllat que l'estat d'alarma ja va demostrar la seva "validesa" durant la primera onada.

En paral·lel, María Jesús Montero ha anunciat una ronda de visites de Pedro Sánchez que el portarà per tot Espanya. Només se sap que començarà a València aquest dijous, segons han informat fonts del govern de Ximo Puig. La dirigent socialista ha explicat que l'objectiu és explicar i "presentar" el pla de recuperació i resiliència de l'executiu central, així com escoltar els governs autonòmics i els agents socials. S'aniran anunciant les següents dates a mesura que s'encaixin a l'agenda del president del govern espanyol.

El govern espanyol demana als autonòmics “contundència” però també “prudència per veure com funcionen les que estan en vigor”. Ha rebutjat “especulacions” i no ha descartat “altres mesures en el futur”, però ha insistit que ara no contemplen el confinament domiciliari. Les mesures que corresponguin "a cada moment".

Reunió amb Astúries

Aquest migdia, els equips del ministre Salvador Illa i del conseller asturià Pablo Fernández han mantingut una reunió bilateral després que el Principat demanés el confinament domiciliari. El Ministeri ha traslladat a Astúries que "cal donar-se temps per veure els efectes d'aquestes mesures i comprovar la seva eficàcia en l'evolució de la pandèmia abans de fer nous passos". Totes dues parts han acordat tornar a celebrar una reunió bilateral en els pròxims dies, més enllà de la reunió del Consell Interterritorial d'aquest dimecres.