El diàleg és “necessari” per resoldre el conflicte polític català. Això sí, serà “sempre dins de la Constitució”. Així s’hi ha compromès Pedro Sánchez, en un debat molt crispat per les constants interrupcions i crits de la bancada de la dreta. Aquest dimarts, el candidat a la investidura, que se sotmet a la segona votació, ha instat a “votar” segons el criteri de cada diputat, però ha reclamat no generar més crispació. “Això també és patriotisme”, ha conclòs.

Dels deu minuts de la seva intervenció d’aquest dimarts davant la cambra baixa, amb prou feines mig minut han estat dedicats a la qüestió catalana. “Viurem un temps de diàleg, d’un diàleg necessari per superar els contenciosos territorials”, ha defensat el secretari general del PSOE. No obstant això, ha aclarit, “ho farem sempre dins de la Constitució, vetllant per la integritat, les diferències, sobre la base del respecte, treballant pel bé comú”.

Gran part del discurs s’ha dirigit contra la dreta, que no ha deixat d’interrompre entre crits el seu discurs a l’hemicicle. “És preferible que acceptin el resultat; hi haurà un govern de coalició progressista”, ha insistit en diverses ocasions durant el seu parlament. “Comprenc la seva frustració, però acceptin la seva realitat, que és que van perdre”, ha reiterat. Ha denunciat un “clima tòxic” que cal superar.

Cap diputat ha faltat a la cita clau d'aquest dimarts, la segona votació, on calen més sís que nos. El marge d'error és molt petit: només dos vots de diferència, 167 contra 165. El fantasma del tamayazo sobrevola el Congrés dels Diputats. Simancas, principal víctima d'aquella jugada bruta, sap perfectament què està en joc.