Sembla mentida, però no ho és. Encara avui el govern de Pedro Sánchez destina 100.000 euros a l'any a les pensions dels ciutadans del Marroc que van lluitar per Francisco Franco, així com per a les seves famílies. 

Tal com ha assenyalat el diari El Independiente, aquesta contribució va ser regulada pel dictador a finals de 1965. Com que no ha estat revocada per cap govern des de la transició, s'ha mantingut fins ara.

Més de 7,5 milions d'euros des de 2007

Tot i que la quantia és molt inferior a les que s'havien reservat fa anys atès que molts dels beneficiaris ja han mort, des de l'any 2007, l'executiu central ha invertit en aquest concepte més de 7,5 milions d'euros

Enguany, tot i tenir el "govern més progressista de la història" - tal com ells mateixos s'havien definit -, no serà una excepció.  Així ho demostra el Projecte de Llei de pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a aquest 2022, enviat al Congrés perquè sigui tramitat. Aquest contempla encara la suma de 100.000 euros la partida prevista per a aquesta qüestió. Concretament, apareix recollida sota l'enunciat Pagament de pensions d'acord amb l'article 19 Llei 172/1965, una norma que va ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquell mateix any. 

 

 

"Generositat de l'Estat Espanyol"

Amb aquesta, es va regular la situació de tots aquells marroquins que van servir l'exèrcit espanyol, així com la dels familiars dels morts en campanya i dels pertanyents a Forces Mahzen. L'import assignat - especifica el diari - oscil·laria en funció de les circumstàncies familiars i els anys de servei. 

Concretament, el text diu així:

"Espanya no pot oblidar la seva destacada actuació en les Campanyes d'Àfrica i la Guerra d'Alliberament i els meritoris serveis prestats a l'Exèrcit. Per això s'ha estudiat la manera de resoldre definitivament la situació d'aquest personal, avui ciutadà d'un país amic, unificant la diversa legislació que a ells afecta i fixant les bases per a establir - amb la tradicional generositat de l'Estat Espanyol - la quantia d'aquelles pensions o indemnitzacions que haurà de percebre com merescuda compensació als seus anys de servei". 

Una sola modificació

Segons es detalla en l'article en qüestió, com bé s'ha recollit a la peça d'El Independiente, de l'abonament de les pensions - en el cas dels residents a Marroc - s'encarrega la Pagaduria Central de Mutilats i Pensionistes Marroquins de Tetuan amb el pressupost del ministeri d'Afers Exteriors, mentre que els que viuen a Espanya han de cobrar en la pagadoria que els correspongui amb càrrec al crèdit de la Presidència del govern espanyol.

Passen els anys i gairebé res no ha canviat. I és que l'única modificació es va fer l'any 1966 per elevar de 21 a 23 l'edat a la qual els fills podrien percebre la pensió. Les vídues sí que mantindrien l'assignació de forma vitalícia excepte si contreia novament matrimoni o abandonava als seus descendents i que no era transmissible.

Fins ara, el senador de Compromís Carles Mulet ha registrat  iniciatives parlamentàries per conèixer la quantitat que del pressupost de l'Estat per abonar les pensions així com les mesures que pensava adoptar el govern central per posar fi a aquesta situació. Hem de tenir en compte que, va destacar Mulet, es tracta "de persones reclutades pel dictador genocida per saquejar, violar, decapitar, robar, amputar, cremar, assaltar, massacrar, a la població de l'Espanya democràtica".

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels diputats / EFE