Demà a les dues del migdia finalitza el termini al Congrés dels Diputats. No només Junts, la CUP o els partits de la dreta ja han anunciat esmenes a la totalitat als pressupostos de l'Estat. També es plantegen aquesta possibilitat els considerats "socis prioritaris" de la Moncloa, ERC i el PNB. Malgrat aquest context advers, a una setmana del debat a la totalitat a la cambra baixa, el president Pedro Sánchez ha esquivat les demandes que fan aquests grups i s'ha limitat a demanar al conjunt de la cambra que els facilitin per "responsabilitat" en un moment com aquest. Els telèfons dels grups parlamentaris, però, no paren de sonar durant el dia d'avui.

Els partits independentistes catalans, de fet, ho han intentat. ERC ja té redactada la seva esmena a la totalitat, segons asseguren fonts parlamentàries, i estan a l'espera de si hi ha o no alguna mena de compromís, en terrenys com la llei audiovisual. També Junts havia decidit en executiva extraordinària esperar a veure si podien arrencar alguna cosa o no. Havien posat damunt la taula cinc condicions, entre elles el blindatge del català a l'audiovisual o el traspàs de Rodalies. Davant la manca de respostes, aquesta mateixa tarda han registrat l'esmena a la totalitat, instants després que ho anunciés la CUP.

Però, en roda de premsa al costat del primer ministre portuguès António Costa, el president espanyol ha esquivat les peticions que fan ERC i el PNB. Preguntat sobre la qüestió, Pedro Sánchez ha insistit a demanar "responsabilitat" al conjunt dels grups parlamentaris per facilitar la tramitació dels pressupostos de l'Estat, que prioritzin "l'interès del nostre país" en aquest debat pressupostari. "Cal posar per davant la consolidació de recuperació econòmica justa", ha defensat. "És evident que la ciutadania demana estabilitat i avenços socials", ha reiterat.

El termini per presentar les esmenes a la totalitat finalitza demà divendres a les dues del migdia. El debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat tindrà lloc la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De moment, el govern espanyol no disposa dels números necessaris.

El mirall portuguès

El destí ho ha volgut així. L'endemà que el govern socialista portuguès patís una derrota parlamentària, amb els seus pressupostos tombats, s'ha desplaçat fins a Trujillo (Extremadura) per celebrar una cimera hispanoportuguesa. El primer ministre António Costa ha esquivat totes les preguntes relacionades amb la crisi oberta, al·legant que mai no parla de política interna en els seus desplaçaments a l'estranger. Sánchez li ha donat un cop de mà, assegurant que "Portugal és un exemple d'estabilitat" i que "hi ha pocs presidents amb capacitats de diàleg i d'arribar a acords com Costa".

Com si fos un mirall, també ha aparegut la fractura de l'esquerra espanyola, manifestada al govern de coalició arran de la derogació de la reforma laboral. I Pedro Sánchez no s'ha mogut d'allà on era, defensant que és un compromís contret pels dos socis però també davant Brussel·les en el marc dels fons de recuperació. I assegurant que s'ha d'abordar amb "coordinació, el màxim diàleg i el major dels consensos". En qualsevol cas, ha garantit que la legislatura durarà fins al final, el 2023.

La condemna al PP i la moció de censura

Finalment, ha aparegut la nova condemna a Luis Bárcenas i al PP —com a responsable civil subsidiari— per haver pagat en negre la reforma de la seu de Gènova. El president del govern espanyol ha posat el dit a la nafra, recordant que aquell cas de corrupció va tenir lloc en un "context dramàtic" de crisi, austeritat i retallades. Però ha volgut deixar clar que aquell temps va quedar enrere "amb la moció de censura". Avui, ha reblat Sánchez, "hi ha un govern compromès amb la ciutadania i que maneja els recursos públics de manera exemplar i transparent".