El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous que “la Constitució espanyola permet explorar vies de nous acords”, i assolir “nous i grans consensos” sempre que “siguem capaços de dialogar, ens entenguem des de la generositat i defugim personalismes”. Un missatge que va acompanyat d’una apel·lació a “l’esperit del diàleg” però també a la necessitat d’acatar el contingut de la Carta Magna. “A la Constitució se l’honora complint-la i fent-la complir” perquè és “un marc que ens ha permès entendre’ns des de la pluralitat, la diversitat, ha afavorit la convivència i ha cohesionat i vertebrat territorialment el nostre país”. Sánchez a fet aquestes manifestacions durant la presentació al Congrés dels Diputats dels actes del 40è aniversari de la Constitució, en un acte on també han intervingut els presidents del Congrés i del Senat, Ana Pastor i Pío García Escudero.

El president espanyol ha destacat que la Constitució va situar l’Estat com “una democràcia plena” construïda “des del poder de la paraula i l’acord”, en el que va ser un exercici de “generositat del que avui podem seguir aprenent”.

En aquest sentit, ha assegurat que la Constitució va assentar les bases de l’autogovern en un país “que se sap profundament divers i plural” i de l’Estat del benestar. “La democràcia a Espanya està sòlidament arrelada a les seves institucions i la seva ciutadania”, ha dit. 

Sense fer cap referència a la seva proposta de reforma constitucional, Sánchez ha destacat la “vigència” de la carta magna i ha afirmat que “de la Constitució en vam aprendre que mai més un projecte polític podia tenir la vocació de dividir, partir la societat en dues meitats condemnades a negar-se l’una a l’altra”.