El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat, en la seva intervenció aquest dissabte davant del Comitè Federal del PSOE, que "aquí no sobra ningú, cap llengua, ni cap cultura" i ha apel·lat l'oposició a afegir-se "al diàleg social i territorial".

Per això ha estès la mà al PP perquè se sumi al diàleg per a la resolució del conflicte polític a Catalunya i ho ha fet perquè "aquí no sobra ningú, tampoc l'oposició."

En la seva primera intervenció en el Comitè Federal des de la seva investidura com a president del Govern, Sánchez ha defensat que la solució política a Catalunya és la dialogada i el no-diàleg és la no-política. Tots, tots som necessaris".

"Superar el conflicte que divideix als catalans entre si i que tensa lògicament les relacions entre Catalunya i el conjunt del país és fonamental per continuar avançant. Però l'atenció a aquest problema no es farà en perjudici d'altres necessitats territorials urgents", ha garantit en la seva intervenció.

Sánchez ha anomenat a continuació algunes d'aquestes necessitats urgents. "Extremadura necessita un tren digne i ho necessita ja; Múrcia necessita que el Mar Menor recuperi la vida que va tenir; Castella i Lleó demana que unim forces per revertir la despoblació, tots els agricultors d'Espanya miren amb preocupació al debat de la PAC a Brussel·les i demanen la defensa dels seus drets i la seva economia", ha enumerat.

"Cadascun dels ciutadans i ciutadanes d'Espanya esperen atenció a les seves demandes. El meu compromís és que la tindran", ha afirmat Sánchez, avançant-se a algunes de les intervencions dels líders autonòmics que han pres la paraula després en el debat.

En les seves paraules davant del màxim òrgan entre congressos del PSOE, Sánchez ha fet un repàs dels reptes principals a què s'enfronta Espanya, entre els quals ha esmentat la cohesió territorial.

"Hem de superar aquestes tensions territorials que han consumit i consumeixen tanta energia al debat públic al nostre país i tenim alhora que aconseguir un equilibri i una cohesió territorial entre les zones més densament poblades que concentren renda, serveis, capacitat de producció i grans extensions d'Espanya que estan desateses, en risc de despoblació severa," ha urgit.

Superar una "dialèctica estèril"

Sánchez ha fet una crida a superar la "dialèctica estèril" que, segons la seva opinió, han entaulat els partits independentistes i les formacions de dreta, entre "aquells que dibuixen una Espanya que es comporta com una potència despietada i opressora davant uns territoris desatesos i sotmesos, i d'altra banda els qui sospiten de qualsevol diversitat com una amenaça perquè tenen una visió uniforme d'Espanya que acaba en la M-50".

Però Espanya, segons el parer de Sánchez, "és plural" i des d'aquesta concepció vol avançar el Govern de coalició amb l'objectiu de "superar una dècada plena d'errors" que va deixar un rastre "nefast" de desigualtat i de "fractura territorial".

Tanmateix, una gran majoria de ciutadans a Espanya i Catalunya, ha afirmat Sánchez, "no suporten prolongar per més temps el recel, l'enemistat i la desconfiança" i volen en canvi "superar la polarització i exigeix el retrobament".

Després d'advertir que "no canviarà de cop en un mes el que s'ha abonat amb tanta intensitat en els últims 10 anys", Sánchez ha manifestat el seu desig de què "almenys el rumb" sí es canviï "immediatament" i aquesta dècada sigui recordada com la del "diàleg social i territorial". "Una democràcia forta és la que dialoga", ha agregat abans de convidar el PP a què s'afegeixi a aquest diàleg.