Moncloa torna a sortir en defensa de Zarzuela. En la seva reunió d’aquest divendres, el Consell de Ministres ha aprovat presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la creació de la comissió d'investigació sobre la monarquia aprovada pel Parlament. Ho ha fet després de demanar un dictamen al Consell d'Estat, que aquest cop ha avalat la decisió. La comissió, tramitada pel ple la setmana passada, tenia com a objectiu investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la Família Reial".

El passat octubre, el govern de Sánchez ja va impugnar la reprovació del rei Felip VI per part del ple del Parlament, fonamentada en el seu paper el 3-O. Va seguir el mateix procediment demanant un dictamen al Consell d'Estat. No obstant això, aquest ens consultiu va desaconsellar la presentació del recurs, però el govern de Pedro Sánchez va tirar endavant de totes maneres argumentant que s'obria de nou la via unilateral.

Aquest cop, però, la vicepresidenta Carmen Calvo ha explicat que han rebut l’informe “favorable” del Consell d’Estat, malgrat que no s’ha fet públic. “En una ocasió més ho impugnarem des de la radical discrepància”, ha defensat la dirigent socialista. Ha subratllat la “inexistència de competències” per part de la cambra catalana per a investigar “la figura del Rei”.

Torra ha de retirar els llaços

Per altra banda, pel que fa als llaços grocs als edificis de la Generalitat, la vicepresidenta espanyola ha avisat que “tots hem d’acatar les resolucions de la Junta Electoral Central”, i que per tant el president Quim Torra “ha de complir l’ordre donada” per l’àrbitre electoral. L’executiu socialista, ha dit, “ha de mantenir una posició constitucional”.

Sobre la manifestació contra el judici convocada per aquest dissabte a Madrid, Calvo s’ha limitat a assenyalar que la funció del govern espanyol és “mantenir l’ordre públic i la seguretat ciutadana” a la capital espanyola. “No podem fer cap tipus de pronunciament”, ha assegurat referint-se al període preelectoral on ens trobem.

En els mateixos termes s’ha expressat sobre el canvi d’interlocutors de l’independentisme al Congrés de Diputats després del 28-A. “No ens pronunciarem sobre un altre partit polític”, ha indicat. Ha desitjat “la millor situació de treball, legalitat i cooperació” després de les eleccions.