El líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha aterrat aquest dissabte a la reunió del Cercle d'Economia de Sitges damunt d'un confortable coixí en què l'entitat que encarna elit econòmica barcelonina, l'anomenat Upper Diagonal, ha evitat ni tan sols incomodar-lo demanant-li respostes sobre el pols polític que viu Catalunya. El president no ha fet ni una referència explícita a la situació catalana durant la seva intervenció i el responsable del Cercle, Juan José Bruguera, no li ha plantejat cap pregunta al respecte, la qual cosa ha provocat malestar entre els representants del món econòmic i empresarial presents a la sala de l'hotel on se celebren la reunió anual.

Precisament, la de Sánchez era la intervenció més esperada a les jornades de Sitges, després que durant dos dies la situació política catalana havia centrat els titulars dels debats. 

Dijous, a la sessió inaugural, el president, Quim Torra, va cridar els empresaris a implicar-se en defensa de la democràcia davant la repressió de l'Estat i a favor d'un referèndum. L'endemà, el president de Foment, Josep Sànchez Llibre, va reclamar el Govern que abandonés la via unilateralitat per afavorir una sortida al conflicte, mentre que el vicepresident Pere Aragonès va instar l'executiu espanyol a recuperar la taula de diàleg que es va plantejar el desembre passat a la cimera de Pedralbes.

En presentar la intervenció de Sánchez, Bruguera ha apuntat la preocupació al voltant de la situació a Catalunya i ha instat el president espanyol a apostar pel diàleg i l'acord per evitar que el conflicte s'enquisti. Això no obstant, Sánchez ha ignorat la preocupació dels empresaris.  El president no ha fet cap referència a la reivindicació catalana, més enllà d'algun advertiment velat en el sentit que no es pot "aixecar murs i fronteres" en una "democràcia consolida" i "exemplar" com l'espanyola.

La decepció ha estat evident i els assistents, que confiaven que Sánchez aprofités el final d'un llarguíssim període electoral per plantejar propostes i recollir la mà estesa el dia anterior pel Govern català, han respost a la intervenció amb aplaudiments purament protocol·laris. 

Però el que ha acabat per desbordar la perplexitat de la sala ha estat que tampoc el president del Cercle li ha plantejat cap qüestió sobre Catalunya en el torn de preguntes. Ni ha preguntat directament ni ha recollit cap pregunta del públic en aquest sentit. 

El malestar s'ha fet patent als passadissos de les jornades. Alguns dels assistents asseguraven que sí hi havia preguntes sobre Catalunya i han retret que el Cercle les havia "filtrades". "Les preguntes estaven pactades", lamentava un empresari, mentre un destacat representant del món econòmic català titllava de "covarda" l'actitud del Cercle.

A l'arribada, havien rebut Sánchez a la porta de l'hotel on se celebren les jornades el president del Cercle i la ministra Nadia Calviño. Dins de l'hotel, la plana major del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant i el president José Montilla i l'exvicepresident Narcís Serra entre d'altres. També el conseller delegat d'Aena, Maurici Lucena, i el delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro.

Entre els assistents, representants dels grups mediàtics barcelonins Godó i Zeta, amb el nou editor al capdavant, Javier Moll. Però també el qui serà el proper president del Cercle, Javier Faus, i Carles Tusquets, un dels grans derrotats en les recents eleccions a la Cambra de Barcelona, a més del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

Des de la primera fila, seguien la intervenció el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el director general de La Caixa, Jaume Giró, el conseller delegat de Caixa Banc, Gonzalo Gortázar, entre d'altres.

Quan ha entrat a la sala on havia de pronunciar la conferència, el president espanyol s'ha dirigit a saludar el president de Foment, en un gest clar després que el dia anterior havia emplaçat el govern a renunciar a la via unilateral. Això no obstant, la centrada que li havia preparat el responsable de la patronal catalana s'ha quedat sense rematar per part del líder socialista.

En acabar la intervenció, Sánchez ha abandonat les jornades acompanyat del mateix acollidor núvol en què havia entrat. I sense donar cap explicació sobre la resposta que pensa donar a Catalunya.