Han hagut de passar fins a cinc mesos des de la presa de possessió de Joe Biden perquè hi hagi el primer contacte amb Pedro Sánchez. Finalment, aquest tindrà lloc el pròxim dilluns, a Brussel·les, aprofitant la cimera de l'OTAN a la capital europea. Així ho ha avançat La Sexta i ho confirmen fonts de La Moncloa. Serà la primera trobada entre els presidents dels Estats Units i Espanya, que mantenen importants discrepàncies en les relacions amb el Marroc i en el conflicte amb el Sàhara Occidental. Fins ara, La Moncloa no ha informat tan sols ni de cap conversa telefònica entre els dos mandataris.

Segons informen des de La Moncloa, durant els últims dies s'ha establert un fil de comunicació directa entre els equips dels dos presidents. Del cantó espanyol, en les converses, hi ha el cap de gabinet de Pedro Sánchez, el guru Iván Redondo. Per l'administració nord-americana, hi ha Ronald Klain, també cap de gabinet del president Joe Biden. Tots dos van conversar aquest dilluns de forma llarga i intensa i van coincidir en la necessitat de reimpulsar les relacions. L'executiu central parla d'un primer contacte per a "conèixer-se i parlar".

Aquesta reunió probablement arriba en el pitjor moment entre les dues administracions, després de la crisi migratòria de Ceuta i la crisi diplomàtica amb el Marroc. Els dos governs mantenen importants discrepàncies, especialment després que la Casa Blanca hagi reconegut la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental, a diferència de la diplomàcia espanyola.

Gira europea de Biden

El president dels Estats Units Joe Biden ha arribat a Europa amb la intenció de reforçar l'aliança occidental davant la Xina. En la seva primera visita oficial al continent, Biden aspira a enfortir un bloc alternatiu al país asiàtic amb les democràcies més riques del món i les insta a invertir més en infraestructura als països en vies de desenvolupament per guanyar influència. Tanmateix, la Unió Europea es mostra reticent a posicionar-se clarament en el bàndol nord-americà contra Pequín.

D'altra banda, el president dels EUA també buscarà suport a una investigació sobre l'origen de la pandèmia en la trobada amb el G7 i la UE. L'aixecament de les patents de les vacunes estarà igualment sobre la taula. També està prevista una reunió amb el president rus Vladimir Putin a la ciutat suïssa de Ginebra.