El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha conversat aquest dimarts amb el president dels Estats Units, Joe Biden, sobre la celebració de la cimera de l'OTAN a Madrid els propers dies 29 i 30 de juny, "una cita", segons ha defensat Sánchez, que servirà per reforçar "la unitat i la cohesió" de l'Aliança Atlàntica. "Acabo de conversar amb el president Biden sobre la pròxima cimera de Madrid, una cita històrica en la qual l'Aliança reforçarà la seva unitat i cohesió, en defensa de la democràcia i la llibertat", ha escrit Sánchez en un missatge publicat a Twitter.

El president del govern estatal ha assenyalat que Biden "ha agraït a Espanya" els esforços per a l'organització de la cimera, que suposarà un "desplegament sense precedents" tant en seguretat com en presència de líders internacionals i restriccions a la mobilitat a la capital, amb talls de trànsit i alteracions en el transport públic. En paral·lel, ambdós han tractat les qüestions que s'abordaran en aquesta cimera, de manera que han fet un repàs de l'agenda que es durà a terme el 29 i 30 de juny. La conversa, que s'ha produït via telefònica, ha tingut una durada de 20 minuts, segons fonts de l'executiu. Aquestes mateixes diuen que s'ha produït a iniciativa del president Biden, en vigílies de l'inici de la seva gira per Europa per assistir a la cimera del G-7 i a la de l'OTAN a Madrid.

Biden arriba a Madrid el 28 de juny

Segons la Moncloa, el president nord-americà ha traslladat "el seu agraïment per l'esforç que ha realitzat Espanya per organitzar aquesta cimera en un moment històric, marcat per l'agressió russa a Ucraïna" i ha destacat "l'actitud constructiva que està desplegant" el govern espanyol perquè en la cita de Madrid "s'aconsegueixin resultats concrets en defensa dels valors que representen les nostres societats democràtiques". La Casa Blanca ha confirmat que el president dels Estats Units viatjarà a Espanya el 28 de juny per participar en la pròxima cimera de l'OTAN, després d'assistir a Alemanya a una reunió de líders del G7 en la qual la guerra a Ucraïna també serà un dels principals punts de l'agenda. Aquesta cita pretén que els líders aliats recolzin "un nou concepte estratègic que guia la transformació de l'OTAN durant la pròxima dècada". En total, s'espera la participació d'entre 40 i 50 delegacions internacionals a nivell de caps d'Estat i de govern.

Un altre assumpte que es buscarà impulsar en aquesta cita és l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'Aliança Atlàntica. Fa uns dies, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va expressar la seva confiança en què s'aconseguirà l'ingrés d'ambdós països malgrat els "legítims recels de Turquia" en contra seu i, per això, va qualificar de "crucial" la pròxima cimera de Madrid, encara que va matisar que no ha de prendre aquesta cita com un "últim termini". "La cimera de Madrid mai no ha estat considerat com l'últim termini per completar la ratificació a l'ingrés de Finlàndia i Suècia", va afirmar Stoltenberg en una visita a Hèlsinki.