“Cal que Europa exigeixi el compliment del dret internacional; això implica el reconeixement de l’estat palestí, i en algun moment de la legislatura ho haurem d’abordar per part de les Corts Generals i del govern”. Ha estat una de les primeres reivindicacions que ha fet aquest dimecres el president del govern espanyol en la seva compareixença davant del Congrés dels Diputats, en motiu de la presidència espanyola rotatòria del Consell de la UE i del conflicte entre Israel i Hamàs.

Pedro Sánchez, així, ha apostat per anar un pas més enllà que el 2014, any en què el Congrés dels Diputats, per unanimitat, va posicionar-se a favor del reconeixement de l’estat palestí. Llavors la iniciativa va prosperar, però era una proposició no de llei (PNL). És a dir, que no té un caràcter executiu perquè no es demana que la proposta acabi apareixent al BOE, o que el govern prengui cap mesura. Aquest dimecres Pedro Sánchez ha demanat fer un pas més enllà, perquè ha inclòs el govern espanyol a l’equació. No ha concretat si la iniciativa es tramitaria com a proposició de llei (ho ha d’impulsar un grup parlamentari com el PSOE) o a través d’un projecte de llei (provinent directament de la Moncloa).

Cal tenir en compte que fa menys d’un mes el president del govern espanyol va viatjar amb el seu homòleg belga, Alexander De Croo, a Israel i Palestina, i va amenaçar amb el reconeixement unilateral de l’estat palestí. "Ha arribat el moment per a la comunitat internacional i per a la Unió Europea de reconèixer d'una vegada l'Estat de Palestina", va afirmar Sánchez, qui va avançar que Espanya podria "prendre les seves pròpies decisions" si la UE no fa aquest pas.

 

Crisi diplomàtica amb Israel

En aquell viatge, Sánchez i De Croo van visitar Israel, on van ser rebuts pel primer ministre Benjamin Netanyahu, el president Isaac Herzog, i el ministre d'Exteriors, Eli Cohen; a més de recórrer el quibuts Beeri, un dels massacrats per Hamàs el passat 7 d'octubre. La roda de premsa en què Sánchez va fer aquestes declaracions va fer esclatar un conflicte diplomàtic entre Espanya i Israel.

De fet, fins i tot Hamàs va agrair les paraules de Sánchez. "Apreciem la postura clara i audaç del primer ministre belga, Alexander De Croo, que va afirmar el seu rebuig a la destrucció de Gaza i a l'assassinat de civils; i de l'espanyol Pedro Sánchez, que va condemnar les matances indiscriminades de l'Estat ocupant contra civils a la Franja, i va apuntar la possibilitat que el seu país reconegui unilateralment l'Estat palestí, si la Unió Europea no fa aquest pas", assenyalava l’organització islamista en un comunicat.

Feijóo acusa Sánchez “d’insultar” Netanyahu

Aquest dimecres, en la rèplica al discurs de Sánchez, el líder del PP ha acusat el seu màxim adversari d’haver “insultat” el primer ministre israelià a causa del conflicte entre Israel i Hamàs. “El major reconeixement que ha rebut aquests mesos ha estat la felicitació d’un grup terrorista; enhorabona”, ha dit Alberto Núñez Feijóo, a més d’afegir que “la unitat europea aconseguida a Ucraïna es va trencar a l’Orient Mitjà per la seva actuació unilateral”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!