Ucraïna resisteix, Europa respon i Espanya compleix”. Un mes després que Pedro Sánchez s’hi comprometés al Congrés dels Diputats, el govern espanyol ha aprovat un Pla Industrial i Tecnològica per a la Seguretat i la Defensa​​​​​​​ amb l’objectiu que Espanya assoleixi aquest 2025 el 2% del PIB en despesa militar. “Espanya no serà indiferent i contribuirà a protegir Europa”, ha reivindicat el president espanyol en una compareixença després del Consell de Ministres. “Resulta imprescindible que complim amb els compromisos d’inversió que exigeixen els nostres socis i que Espanya va assumir el 2014”, ha subratllat. Per aconseguir-ho, la Moncloa destinarà 10.471 milions d’euros addicionals amb l’objectiu de passar de l’1,4% del PIB al 2%. I Pedro Sánchez ha garantit que aquesta despesa no repercutirà en la despesa social: “Es farà sense apujar impostos, sense tocar un cèntim d’euro de l’estat del benestar i sense incórrer en més dèficit públic”, ha destacat. Així mateix, ha descartat sotmetre a votació el pla al Congrés, desoint el que li va reclamar tant el PP com els seus socis: “No requereix l’aprovació de les Corts Generals perquè no implica un esforç pressupostari més gran”, ha verbalitzat. Això sí, compareixerà a la Cambra Baixa per presentar-lo i donar-ne explicacions.

 

On s’invertirà? El compromís de la Moncloa és que el 87% de la inversió, al voltant de 9.000 milions d’euros, es destini a empreses i treballadors espanyols de “sectors molt diversos i a totes les comunitats autònomes del país”. Fa setmanes, quan Míriam Nogueras va reunir-se amb Pedro Sánchez a la Moncloa, va instar el president espanyol a destinar l’augment de la despesa en Defensa en inversions per a la indústria catalana. La resta de la inversió “anirà a parar empreses europees per enfortir la base tecnològica i industrial europea”. “Hi ha capacitats tecnològiques que estan als nostres veïns europeus i no cal mirar més enllà”, ha subratllat. A més, menys del 5% es destinarà a adquirir peces que no es produeixen a Europa. I una apreciació més: “Menys d’una cinquena part del pla es destinarà a la compra de l’armament des del punt de vista tradicional del terme. Es farà perquè és necessari. Encara que no ens agradi, hi ha enemics que només es dissuadeix així”, ha justificat Pedro Sánchez.

Com es finançarà? El president espanyol ha garantit que aquest pla d’inversions “estarà a l’altura dels valors del govern progressista” i es finançarà “sense afectar la butxaca dels ciutadans”. Concretament, el gruix del finançament procedirà de tres fonts: de la “reorientació” d’algunes partides incloses al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dels “estalvis generats per la gestió rigorosa” que ha fet el govern espanyol i per “l’acompliment reeixit” de la seva política econòmica i del “marge” que donen certes partides que hi havia als pressupostos del 2023 i que “ja no es necessiten”. Per exemple, 1.700 milions d’euros que es destinaven a compensar entitats territorials per la caiguda d’ingressos fiscals per l’aturada econòmica causada per la pandèmia.

Què inclourà? El pla anunciat per Pedro Sánchez tindrà cinc vessants principals. El 35% serà per millorar les condicions laborals de tropa i marineria i millorar les condicions de preparació i l’equipament de les forces armades. El 31% es destinarà a elaborar, fabricar i adquirir noves capacitats de telecomunicacions i ciberseguretat. El 19% servirà per fabricar i compra nous equips de defensa i dissuasió i modernitzar els existents perquè siguin més eficaços, eficients i segurs. “No és per atacar ningú, Espanya és pacifista, sinó per dissuadir els que puguin estar pensant a atacar Espanya o Europa”, ha reivindicat el president espanyol. El 17% serà per a les capacitats duals de les forces armades perquè “ajudin en la gestió d’emergències i desastres naturals”. Finalment, es destinarà part del pla en millorar les condicions de seguretat dels efectius.

Sánchez minimitza les discrepàncies amb Sumar: “Estem units darrere d’aquest pla amb alguns matisos”

Durant la seva compareixença, Pedro Sánchez ha volgut rebaixar la bretxa que hi ha entre el PSOE i Sumar en aquesta matèria. Al si del Consell de Ministres, la formació de Yolanda Díaz ha presentat una bateria d’observacions queixant-se que el “desorbitat” augment de la despesa militar “no és oportú”, però el president espanyol li ha llevat importància. I ho ha emmarcat només en la línia relativa a la fabricació i adquisició d’instruments de defensa i dissuasió: “Tenim una discrepància en aquest punt, però hem gestionat aquesta discrepància des del respecte i des del diàleg”, ha reivindicat. Fonts del seu entorn afegeixen que la discrepància es pot quantificar en el 18,75% que representa aquest punt dins del total d’inversions i sostenen que les divergències en la coalició són “sanes”. Sánchez ha insistit que “existeix un consens entre ambdós socis en la majoria dels punts del pla” i en “l’objectiu fonamental de millorar la vida dels espanyols i protegir el seu benestar, els seus valors i el seu mode de vida”. “L’europeisme uneix al govern de coalició i el govern de coalició està unit darrere d’aquest pla amb alguns matisos”, ha conclòs.

 

El president espanyol també ha al·ludit a les discrepàncies entre els socialistes i els seus socis al Congrés i a la posició del PP. “Soc conscient que a l’arc parlamentari hi ha diferències sobre aquest assumpte. Però crec honestament i fermament que aquesta és una qüestió de país en la qual tots hem d’aportar les nostres contribucions, posar l’espatlla i apartar les nostres diferències perquè està en joc la seguretat d’Europa d’Espanya”. Més tard, ha apel·lat als populars: “Seria convenient que totes les forces polítiques, singularment aquelles que han tingut ocasió de governar aquest país i que van assumir aquests compromisos i no van complir, deixin de banda les qüestions partidistes i pensin en el país i en Europa”.

“Aquest món d’ahir ja no existeix, no triem una conjuntura internacional marcada per la incertesa”

Així mateix, Pedro Sánchez també ha sortit al pas de les crítiques per l’augment de despesa en Defensa. “No triem una conjuntura internacional marcada per la inestabilitat i la incertesa. No triem les crisis, però sí com afrontar-les”, ha defensat. I ha apostat per fer-ho amb “intel·ligència estratègica i justícia social”, amb la “lleialtat pròpia d’un soci fiable” i amb la “determinació que Espanya en surti millor”.

 

“Si m’haguessin preguntat fa anys sobre les prioritats d’inversió del meu govern en Seguretat i en Defensa, és evident que la meva resposta hauria estat diferent. Però això no és perquè els nostres valors i els nostres objectius hagin canviat, és perquè el món ho ha fet”, ha argumentat el president espanyol. “Aquest món d’ahir ja no existeix. Avui la realitat és molt diferent i nosaltres hem de respondre a ella per compromís amb els nostres socis europeus, per responsabilitat amb la nostra ciutadania i per lleialtat als nostres principis”, ha afegit. “Espanya no podrà ser una societat pròspera ni justa ni lliure, si no és capaç de defensar el seu espai digital i també el seu territori físic”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!