El conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, s’ha pronunciat sobre la continuació del toc de queda més enllà del 9 de maig, un cop decaigui l’estat d’alarma, per apuntar que si bé el Govern estudia reformes legals, que es donaran a conèixer dimarts vinent, per poder mantenir el cobrefoc a Catalunya, no hi ha res decidit encara sobre l’horari que es mantindria, un cop coincideixi amb l’obertura de bars i restaurants fins a les 23h a partir del mateix diumenge 9.

“El confinament nocturn pot passar de vuit hores a set, sis o cinc”, ha afirmat Sámper en una entrevista al programa ‘Via Lliure’ de Rac1, on ha situat la decisió per la setmana vinent i ha insistit que, de tota manera, no s’ha d’establir “una relació directa entre l’horari de tancament i el confinament nocturn”, donant a entendre que no s’ha de donar per fet que si la restauració pot obrir fins a les onze de la nit, el toc de queda s’iniciarà més tard.

En aquests moments, el toc de queda, “confinament nocturn” segons la denominació oficial, és de vuit hores a Catalunya, de 22 a 6, però tot apunta que hi haurà una certa suavització a partir de diumenge vinent, que probablement afectaria l’hora de començament, endarrerint-se unes hores.

“Ara tenim la vacuna”

Així mateix, Sámper ha apuntat que “tota restricció de drets fonamentals ha de passar per un jutge”, però s’ha mostrat convençut que cal  mantenir algun tipus de restricció i tenir prou “arguments jurídics” per poder reaccionar davant un eventual empitjorament de la pandèmia de la Covid-19. Això sí, ha volgut establir una diferència bàsica entre l’actual situació del coronavirus i les que s’han produït anteriorment: “Ara tenim la vacuna”, i aquest fet diferencial és el que possibilita que ara es puguin suavitzar les restriccions, perquè ja no s’ha de gestionar a base de confinaments com en les altres ocasions.

Amb tot, el conseller de l’Interior ha insistit en la necessitat d’esperar a veure “l’evolució” dels propers dies, quan està previst que s’acceleri la vacunació, per poder veure “cap a dimecres o dijous” quines són les mesures concretes que s’imposen a partir del dilluns 10 de maig, entre les quals, el manteniment o no del toc de queda.

"Un ultimàtum no és bo"

Sobre les negociacions entre JxCat i ERC per formar Govern, Sàmper ha assegurat que continuen les trobades. "Em consta que les converses s'han intensificat els darrers dies. Cal que les dues parts facin un darrer esforç, ja que queden serrells per polir", ha comentat el conseller d'Interior, que sí ha criticat el termini de l'1 de maig fixat per ERC com a data límit per tancar la investidura. "Un ultimàtum no és bo, però cadascú juga les seves cartes. Ara s'ha de consolidar un pacte sòlid i solvent, i no ve de tres, quatre o cinc dies. L'acord arribarà n'estic segur", ha conclòs Sàmper.

 

Imatge principal: El conseller de l'Interior, Miquel Sàmper / ACN