Aquest dimarts, Salvador Illa, primer secretari del PSC, ha manifestat la "disposició" del seu partit per "treballar" amb el Govern de Pere Aragonès amb l'objectiu d'"arribar a un Pacte Nacional pel Català". En la jornada 'Enfortir el català', organitzada per la Fundació Rafael Campalans, Illa ha destacat el paper del PSC en qüestions relacionades amb la llengua catalana, com la recent aprovació de la llei per blindar el català a l'ensenyament obligatori. Durant la seva intervenció, Illa ha subratllat que els acords sobre la llengua han de ser "tan amplis com sigui possible" i ha afirmat que el català "és el centre de gravetat de l'educació, de l'escola i de les polítiques que han de desenvolupar el Govern i les institucions de Catalunya".

En aquest sentit, el líder dels socialistes de Catalunya ha apostat per "fugir de la imposició" a l'hora de fomentar l'ús del català, perquè "pot generar actituds de rebuig", i en lloc d'això, "avançar cap a la invitació i la facilitació". El líder del PSC ha reclamat "no ideologitzar" el debat sobre la llengua i ha evocat un exemple dels Estats Units durant la pandèmia de la covid-19: "En funció de si una persona es vacunava o no, podrien endevinar si era demòcrata o republicà . Els demòcrates es vacunaven i els republicans, no. Era un predictor de la ideologia". Sobre això, ha emfatitzat: "Que l'ús de la llengua no sigui un predictor d'una manera de pensar a Catalunya. Fugir d'una ideologització de la llengua, que no ajuda".

El líder del PSC ha inaugurat la jornada reivindicant que "Catalunya té voluntat de ser i conviure", amb la llengua catalana exercint un paper fonamental en aquesta identitat compartida. En aquest context, Illa ha presentat el seu partit com el defensor de les "posicions matisades" davant les actituds "alarmistes" basades en "la queixa i l'externalització de solucions". Illa també ha expressat la "disposició" del PSC a col·laborar amb el Govern d'Aragonès per arribar a un "Pacte Nacional pel Català", reiterant la intenció de continuar treballant en aquesta línia. Ha definit quatre criteris per guiar aquest treball: "fugir de la ideologització de la llengua", "buscar acords tan amplis com sigui possible", "evitar la imposició i fomentar la facilitació" i "tenir sempre clar que el català és el centre de gravetat de les polítiques que han de desenvolupar les institucions de Catalunya".

Per altra banda, Illa ha destacat la contribució del PSC en l'aprovació de l'ús del català, el basc i el gallec en el Congrés i al Senat, i en els treballs perquè aquestes llengües siguin oficials a la Unió Europea (UE). També ha subratllat la predisposició dels socialistes catalans a participar en el Pacte Nacional per la Llengua que impulsa la Generalitat davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà. "El català és el centre de gravetat de l'educació", ha conclòs Illa.