El Parlament ha aprovat un salari mínim de 1.200 euros per als treballadors de residències en una votació que s'ha caracteritzat per la abstenció quasi general dels grups de la cambra.

De fet, la proposta de resolució només ha obtingut 12 vots a favor: els de la CUP (grup que l'havia presentat) i els de Catalunya en Comú Podem. La resta de grups s'han abstingut, tret dels quatre diputats del PP, que hi han votat en contra.

El text presentat pels anticapitalistes demana "incrementar les tarifes i mòduls per tal que el salari mínim dels treballadors i les treballadors siguin 1.200 euros bruts per catorze mesades". 

El diputat de la CUP Vidal Aragonès al Parlament | Sergi Alcàzar

La proposta també deixa apuntat que l'increment es comunicarà a les patronals i els sindicats més representatius del sector "perquè puguin decidir a les comissions negociadores dels convenis col·lectius d'aplicació alguna fórmula diferent de distribució de la massa salarial, si bé haurà de tenir com a finalitat l'increment de les retribucions més baixes".

Ni internalització ni traspàs als ajuntaments

Precisament, aquesta proposta de l'augment del salari està prevista com un pas previ a la internalització pública de la gestió de les residències, la qual els anticapitalistes havien demanat en una altra proposta que ha estat tombada per la majoria de la cambra, només rebent el suport dels comuns.

L'entrada d'una residència de gent gran de Palafrugell | ACN

El Parlament també ha rebutjat per una àmplia majoria la proposta dels cupaires de transferir les competències de la gestió de residències, "amb la corresponent dotació pressupostària", als ajuntaments. La proposta ha rebut el suport de Cs i els comuns, l'abstenció del PP i PSC i els vots en contra de JxCat i ERC.

Construcció "urgent" de residències

En canvi, la cambra sí que ha donat el seu vistiplau a la proposta de la CUP sobre la "construcció urgent" de residències de gent gran públiques i de centres residencials per a persones amb discapacitat". La proposta, que alerta que la construcció dels nous centres "en cap cas es farà amb finançament privat ni la propietat serà d'empreses privades",  ha rebut el suport ampli de la cambra amb 94 vots a favor i 40 abstencions.

Revertir la privatització de l'assistència mèdica

Per altra banda, el Parlament ha aprovat instar el govern de Quim Torra a revertir en dos anys la privatització de l'assistència mèdica a les residències perquè "aquesta sigui assumida per professionals del sistema públic de salut en el marc de l'atenció comunitaria". La proposta, del PSC, ha rebut el suport de JxCat, ERC, el PSC, els comuns i la CUP, mentre que Cs i PPC s'han abstingut.

La cambra també ha aprovat, a proposta dels comuns, fer una auditoria "que analitzi tant la gestió de les residències com la gestió feta, des del Govern, de la crisi sanitària, així com l'impacte que ha tingut la pandèmia en aquests centres, amb l'objectiu de transformar el model i prendre mesures per a minimitzar futures emergències".