L'economista Xavier Sala-i-Martin ha advertit els espanyolistes "il·luminats" que ja no podran fer servir el relat que Espanya és una democràcia modèlica. Sala-i-Martin ha fet referència així a l'informe de la revista britànica The Economist que afirma que l'Estat espanyol és una "democràcia defectuosa". "A tots els il·luminats que, des de fa anys, han argumentat que el poder judicial era independent perquè Espanya era una democràcia plena: ¡doncs ja no ho podeu dir! Segons The Economist, és una democràcia defectuosa precisament pel poder judicial", ha indicat. L'estudi analitza 164 països d'arreu del món i ha conclòs que més d'un terç de la població viu sota un règim autoritari, mentre que només un 6,4% gaudeixen d'una democràcia plena. Entre aquests, no hi ha Espanya, que enguany ha baixat de categoria. Pel que fa a la mitjana global, aquesta se situa en un 5,28 sobre 10, gairebé una dècima menys que l'any passat. Per trobar un descens tan pronunciat de la qualitat democràtica global ens hem de remuntar al 2010, després de la crisi financera. 

Sala i Martin 4

Un dels principals motius pel que els analistes de la unitat d'investigació (EIU) han situat Espanya en la categoria de democràcia defectuosa és el bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que continua sense renovar-se. Aquest fa referència a un dels cinc indicadors que s'analitzen de cada país, el de la independència judicial. La resta són: processos electorals i pluralisme, funcionament del govern, participació política i cultura política democràtica. Amb aquesta baixada, Espanya ha reculat dos llocs en el rànquing mundial, i ha passat de la 22a posició a la 24a. El país líder en qualitat democràtica continua sent Noruega amb un marge molt ampli: Té 9,75 punts sobre 10. En canvi, la llista la tanca Afganistan, amb 0,32 punts. 

El fet que Espanya hagi baixat de categoria és quelcom que els analistes de l'EIU ja havien anat advertint que podia passar en edicions anteriors, ja que l'Estat fa anys que té una puntuació molt baixa en l'indicador sobre justícia. El politòleg Jordi Mas ja advertia el 2021 que diversos organismes i associacions internacionals posaven en dubte la qualitat de la democràcia espanyola. "En els últims anys, la controvertida llei mordassa que ha sancionat o enviat a presó artistes crítics amb les institucions de l'Estat, s'ha perseguit els que ho denuncien o no permet un debat parlamentari sobre la unitat de l'Estat o la monarquia, mentre que la sentència dels tribunals espanyols als polítics catalans ha causat estupefacció internacional, així com un recorregut jurídic molt curt i amb un final diferent a Bèlgica i Alemanya...", exposava Mas., i afegia la "gran discrepància entre el que observen els rànquings", que situaven Espanya per sobre de França o els EUA, "i el que denuncien diferents sectors, tant a fora com a dins del país".