El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha respost a la iniciativa del govern espanyol de promulgar un impost a la banca per al pagament de les pensions, avisant dels perjudicis que podria comportar a l'economia. Guardiola ha afirmat que no tenia "sentit econòmic" i "no els agradava" un tipus impositiu "particular", tot al·legant que la solució no seria posar impostos sectorials "per resoldre un problema estructural", en tant que podria distorsionar "el joc de la competència" i la contribució que el sector bancari, que proveeix de liquiditat, genera al sistema.

"Introduir més pressió a la banca pot generar que sigui un sector menys atractiu i amb resultats més ajustats, ja que si no aconsegueix aixecar capital, no pot contribuir a l'economia" ha exposat Guardiola sobre els plans de l'executiu central per resoldre el dèficit estructural del sistema de pensions a Espanya, en un momet en què la guardiola de l'Estat es troba en xifres mínimes. El directiu ha recordat que les empreses ja són fortament gravades amb l'impost de Societats, que ha servit per altres qüestions com ara cobrir necessitats del rescat bancari, a més d'altres gravàmens per dipòsits.

El fet és que el Banc Sabadell ha fugit en tot moment de plantar-se, com ho ha fet el Banc Santander -que ha assegurat que preveia una reforma legal per si l'impost entrava en vigor. "Nosaltres intentarem convèncer que això no té sentit econòmic, sense entrar en si és just o injust" sobre l'acció que emprendria el banc al respecte. En segon lloc, ha dit que en tal cas, buscarien calcular i minimitzar l'impacte, però que continuarien donant crèdits, perquè és l'essència del sector. És a dir, ha evitat tota polèmica sobre una mesura encara en fase d'idea.

En aquest sentit, la taxa fiscal efectiva en el cas del Banc Sabadell està al 28%, ha afegit el director financer, Tomás Varela.

Preguntat sobre la situació a Catalunya, Guardiola ha mostrat màxima prudència, i ha dit "el negoci va bé", per bé que ha evitat aprofundir sobre la situació política. "Ser banquer és molt complex, així que prefereixo no fer valoracions sobre el sistema polític" ha ironitzat.