L'emissora Russia Today ha manifestat que "la crisi política catalana es pot tornar a encendre" i situa com un element central les eleccions municipals, que al seu entendre poden "tornar al poder els independentistes". Recorda que hores d'ara el govern català està intervingut per l'Estat.

L'emissora ha volgut saber quins moviments es poden produir a Madrid en aquest sentit, i ha parlat amb l'exministre d'Afers Exteriors espanyol Miguel Ángel Moratinos, que va formar part del govern amb José Luis Rodríguez Zapatero, i ara és membre de la Conferència Científica Internacional Likhatxev.

Moratinos ha assegurat en l'entrevista que la secessió de Catalunya seria "un malson" per a Europa. "Catalunya és Espanya i a Espanya hi ha un sistema molt avançat d'autonomia", ha argumentat.

L'exministre aposta pel diàleg amb el govern català, però amb condicions. "El diàleg està bé però sota la llei espanyola. S'ha de respectar el sistema legal. No sabem si el president Quim Torra anirà en la direcció correcta", ha afegit.

Moratinos ha recordat que durant el govern socialista de Zapatero, van concedir un nou Estatut a Catalunya, "que era molt avançat i reconeixia la nació catalana". "Per desgràcia, el partit conservador va considerar que no era constitucional i el va recórrer", ha apuntat. 

Segons l'exministre, la clau per resoldre la situació seria com acomodar l'actitud nacional dels catalans en un ordre constitucional. Però ha descartat la possibilitat de cedir a Catalunya el concert econòmic com el que té el País Basc, "perquè hi van renunciar" durant la transició.

Respecte al president a l'exili, Carles Puigdemont, ha mostrat la seva esperança que Alemanya l'extraditi.