No fa ni dues setmanes que Amnistia Internacional (AI) assegurava que la llibertat d'expressió i el dret a la protesta segueixen amenaçats a l'estat espanyol. En el seu informe anual, posava com a exemple l'absència de reforma de la llei mordassa. Precisament la reforma que encara no ha arribat i una sèrie de línies vermelles que proposa ERC són el que han portat el seu dirigent al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, a fer una crida a tots els que defensen aquesta reforma perquè facin un front comú i demanin l'eliminació de les pilotes de goma

TUIT Rufián

TUIT Joan Ignasi Elena

Aquest dimarts al matí El Pais ha filtrat els 11 punts que suposen les condicions d'ERC si es vol el seu vot per reformar la llei mordassa, entre les quals es demana eliminar aquests projectils de goma que han causat pèrdues d'ulls a diversos manifestants. En un missatge al seu compte de Twitter, Rufián es mostra molest per la filtració de la informació però sobretot demana suport als partits favorables a la reforma (PSOE, Unidas Podemos, PNB, EH Bildu i Junts) alhora de demanar la prohibició de les pilotes de goma. Acte seguit, el conseller de l'Interior del Govern, Joan Ignasi Elena, ha aclarit que la crida de Rufián fa referència al PSOE i Podemos que "segueixen defensant la llei de les pilotes de goma, les restriccions de drets i la persecució de la llibertat de premsa".

Les línies vermelles d'ERC

La reforma de la llei de seguretat ciutadana, popularment coneguda com a llei mordassa, presenta dificultats després que El País hagi filtrat el document que ERC ha entregat als cinc grups parlamentaris partidaris de modificar la norma amb els canvis als quals no volen renunciar. Entre aquestes línies vermelles que ha de complir la reforma si es vol el vot favorable d'ERC hi ha la prohibició expressa de les pilotes de goma com a material antidisturbis i l'eliminació de la presumpció de veracitat dels agents (el PSOE és contrari a les dues propostes). Fonts del partit independentista consultades pel citat diari asseguren que a hores d'ara, amb el que s'ha acordat fins al moment, ERC no donaria suport a la reforma.

ERC recorda que el passat mes de febrer ja va votar en contra d'una iniciativa del govern espanyol (la reforma laboral) i ara, entre els seus arguments sobre la llei mordassa, fa al·lusió a la carta que la comissaria de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, va enviar a la presidència del Congrés i del Senat per denunciar que la reforma pactada fins al moment de la llei mordassa no resoldria tots els problemes. Les peticions d'ERC arriben quan les negociacions estan paralitzades i poc abans de l'arribada de l'estiu, quan es planteja tenir tancat el nou text, set anys després de l'entrada en vigor de la llei mordassa aprovada pel PP el 2017.