Tens cara a cara entre el diputat d'ERC Gabriel Rufián i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a causa d'un acord subscrit entre el Ministeri de Defensa i el d'Educació per "reforçar la imatge de la Corona i les forces armades", segons el republicà. Aquest ha instat l'executiu central a "tenir la decència i la vergonya" de deixar de dir que "a Catalunya s'adoctrina", després d'impulsar aquesta mesura. Rajoy no s'ha quedat curt i li ha recordat que l'any 2005 ERC va donar suport al PSOE en la Llei de defensa nacional, que buscava un objectiu anàleg. 

El diputat d'Esquerra ha encetat una de les rèpliques citant un passatge de 1939, segons ell "l'any de la victòria [franquista]". "La cerimònia de portar la bandera abans d'entrar a classe serà obligatòria per a totes les escoles", ha recitat. "Volen recuperar això 80 anys després? Tinguin la decència i la vergonya de deixar de dir que a Catalunya s'adoctrina. Nosaltres volem que els nens sàpiguen què és la solidaritat, no la Legió o la cabra. Volem que sàpiguen qui és Marcos Ana, abans que Letizia Ortiz. Ara el deixo, que anem a veure la companya Mireia [Boya] abans que la posin a presó", ha acabat per la declaració de la cupaire al Tribunal Suprem.

El president espanyol ha justificat que les lleis aprovades eren perfectament democràtiques. "Sempre he pensat que és molt positiu que els joves aprenguin a respectar els valors universals, socials i democràtics que recull la Constitució", ha dit. "Jo estic més actual que vostè", ha ironitzat. Tot seguit, li ha fet una repassada a Rufián, que reia des de l'escó, perquè ERC va donar suport al govern de José Luis Rodríguez Zapatero en un cas similar. "No entenc absolutament res. Vostè podrà dir que no hi era, però el seu líder natural Joan Tardà, sí", ha dit vantant-se Rajoy. "Donem suport a una cosa que està acceptada a la majoria de democràcies", ha dit finalitzant.