El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha allunyat la imminència de les eleccions al Parlament anunciades pel president Torra un cop aprovats els pressupostos del 2020. "Tinc la sensació que les eleccions catalanes poden ser més tard del que ens pensem", ha reflexionat en veu alta Rufián en una entrevista que publica aquest dissabte eldiario.es. "Ara mateix vivim un moment d'emocionalitat que pot fer que es prenguin decisions precipitades i de curt termini, que potser amb el temps es poden replantejar", ha augurat Rufián, que ha negat que la decisió de Torra de convocar els comicis fos "una enrabiada". En paral·lel, el portaveu d'ERC ha tancat la porta a un futur tripartit a Catalunya amb el PSC: "Hi ha molta terra cremada".

"Al Parlament, jo no hi soc. Però el que sí sé en aquest cas és que a Miquel Iceta li han sobrat moltes declaracions sobre companys seus d'hemicicle com Carme Forcadell o Oriol Junqueras", ha apuntat Rufián. "El fet de no haver-los anat a veure durant aquests dos anys. Hi ha moltíssima terra cremada entre el PSC i ERC com per parlar d'una coalició d'aquest tipus a la Generalitat", ha insistit el portaveu d'ERC, que també ha retret l'actitud dels socialistes catalans al Parlament amb el vot en contra de la 'Llei Aragonès'. "Nosaltres preferim anomenar-la Llei anti Florentino Pérez. I se l'ha carregat el PSC en una votació fa dos dies", ha recordat Rufián, que ha lligat de forma velada aquesta decisió del PSC a l'absència de Pere Aragonès al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

"Jo respecto molt l'autonomia i les decisions del Govern, en aquest cas de la conselleria d'Economia i del vicepresident del Govern. Però, ara sí, entenc perfectament la seva decisió (de no anar-hi)", ha assenyalat el portaveu d'ERC al Congrés. Tornant a l'anunci de Torra de convocar eleccions, Rufián no s'ha amagat de mostrar la seva "sorpresa" per un fet poc habitual. "És una mica el món al revés. Habitualment els governs convoquen eleccions quan no hi ha pressupostos. Nosaltres ho faríem al revés", ha ironitzat Rufián. "Però, més enllà d'això, és una decisió autònoma del president de la Generalitat. Ell té el botó vermell", ha comentat el portaveu republicà al Congrés. "Nosaltres l'únic que podem dir és dia i hora. I allí estarem", ha puntualitzat Rufián.

Finalment, el portaveu d'ERC ha aplaudit la reunió de dijous passat entre Torra i Sánchez al Palau de la Generalitat. "Crec que és una gran imatge la del president Torra i el president Sánchez reunits al voltant d'una taula. I no a través de declaracions, contradeclaracions, titulars o tuits", ha valorat Rufián. "Estic content, estem en una època per estar esperançats", ha conclòs el portaveu republicà.