El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha vaticinat en una entrevista a Eldiario.es que el febrer de 2020 els catalans seran cridats a les urnes per escollir un nou president de la Generalitat. Rufián preveu eleccions al Parlament i també s'aventura a dir que voldria que el candidat d'ERC fos Joan Tardà, exdiputat i exportaveu d'Esquerra al Congrés.

Rufián aposta per Joan Tardà al capdavant de la llista d'ERC en unes futures eleccions autonòmiques i, tot i que l'entrevistador li diu que el nom de Roger Torrent i Pere Aragonès també sona com a cap de llista, Rufián insisteix: "A mi m'agradaria Tardà".

D'altra banda, el dirigent d'ERC ha opinat sobre el futur president del govern espanyol; considera que ha de ser Pedro Sánchez. Ara bé, sobre la jornada d'investidura Rufián s'ha mostrat exigent: "Si ens trobem un PSOE i un Pedro Sánchez... el que va agafar el cotxe i va recuperar la secretaria general, va rebre l'Aquarius a València i li va fer una moció de censura a Rajoy, perfecte: ens entendrem. Si ens trobem un PSOE diferent serà complicat".

Si Sánchez vol el suport d'ERC per ser investit president Rufián té clar el que ha de fer: "Nosaltres ja vam proposar una via de diàleg i negociació. S'han d'establir punts, taules, trobades de diàleg de negociació...".

Ara bé, tot i aquestes condicions, Rufián ha assegurat que encara no s'han iniciat els contactes amb el PSOE per parlar de la investidura i ha deixat a les seves mans posar una data: "Nosaltres estem asseguts a la taula esperant".