ERC sol·licita la revocació dels honors i condecoracions que l'Estat hagi reconegut a Francisco Franco, així com els que van ser atorgats abans de l'aprovació de la Constitució a persones relacionades amb el "règim dictatorial".

Així consta en la proposició no de llei que ERC, amb la firma del seu coportaveu Gabriel Rufián, ha registrat al Congrés dels Diputats per al seu debat a la Comissió Constitucional.

El grup independentista català subratlla en l'exposició de motius d'aquesta iniciativa, que s'ha publicat en l'últim Butlletí Oficial de les Corts Generals, que "l'Estat espanyol segueix reconeixent condecoracions i honors al dictador Francisco Franco, així com a la seva família i a destacats falangistes i militars colpistes".

Després d'esmentar Emilio Mola, José Moscardó, Gonzalo Queipo de Llano, Juan Yagüe o José Antonio Primo de Rivera, ERC explica que des del 1948 fins a l'aprovació de la Constitució es van condecorar una sèrie de persones, la majoria de les quals tenen com a "mèrit" la participació en "el cop d'Estat" que va posar fi a la II República espanyola, i recalca que l'Estat, ja en democràcia, per mitjà de la Llei de Memòria Històrica, va declarar "molt limitadament" la injustícia de la "repressió" i "el dret dels que la van patir a la reparació".

Aquestes són les raons que esgrimeix ERC per demanar la revocació de tots els honors que té Franco i dels que tenen altres persones només per la "vinculació i col·laboració amb el règim dictatorial".

No és la primera vegada que Esquerra porta al Congrés aquesta mateixa iniciativa. El 2009, llavors com a grup d'ERC-IU-ICV, va presentar pràcticament el mateix text, també per al seu debat a la Comissió Constitucional.