A menys d'un mes per la celebració de les generals del 23 de juliol, els caps de llista d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, han ofert una roda de premsa per treure pit dels avenços que ha aconseguit el partit a Madrid en aquests darrers quatre anys. Aquests van des dels indults, "si no fos per l'estratègia d'ERC, els presos polítics encara serien a la presó", ha exclamat l'exconsellera; a la pujada de les  pensions, el salari mínim i la llei d'universitats, ciència o audiovisuals. Una feina que, segons ha lamentat Rufián, sovint han hagut de fer sols, sense el suport de la resta de formacions independentistes al Congrés, en referència a Junts i la CUP: "La meva sensació és que durant quatre anys hem lluitat a camp contrari i molt sols; rodejats de gent que comentaven el partit des de la tribuna menjant pipes. Els hi demanem que baixin al camp amb nosaltres", ha reflexionat el número u de la candidatura republicana. 

Durant la roda de premsa, Rufián ha estat repetidament preguntat per la possibilitat d'haver d'investir Pedro Sánchez després de les eleccions del 23 de juliol, i ell ha insistit que aquesta és una possibilitat cada vegada més “hipotètica”. Amb tot, ha reiterat que el que ha de fer l'independentisme si es presenta aquest escenari, els partits independentistes haurien de plantejar un preu més "alt i consensuat", que plantegi un dilema al PSOE però també a Sumar: "Catalunya o Vox". Ha estat llavors quan ha advertit que una de les possibilitats de les quals es parla molt menys és el fet que siguin PSOE i PP els que pactin per evitar haver d'arribar a acords amb els partits independentistes o altres formacions. "No és que tinguem mania a Pedro Sánchez, és que sempre ho han fet. El seu pla A era governar amb Albert Rivera o Inés Arrimadas. I setmana a setmana ERC i EH Bildu hem aconseguit obligar el PSOE a pactar amb la seva esquerra". En aquest sentit, ha assenyalat que l'important és no donar força als socialistes sota la crida d'un vot útil contra la ultradreta: "Si poden, pactaran amb el PP". 

Votar ERC és "combatre el feixisme"

En la mateixa línia, Rufián també ha fet una crida a la participació en les eleccions del 23-J, mentre una part de l'independentisme fa crides a l'abstenció per demostrar el seu enuig amb els partits. "És important anar a votar a aquestes eleccions, que són molt més que això. Ens hi juguem els drets humans", ha assenyalat. Per això, després de repassar les fites que ha aconseguit el partit a Madrid, ha insistit en la importància "que tothom sap què vol dir votar ERC el 23 de juliol. Som clars: votar-nos és combatre el feixisme".