Ja hi ha acord de Govern a Catalunya entre ERC i Junts per Catalunya per investir Pere Aragonès. Però a Madrid "no canviarà res". El portaveu dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha volgut deixar clar aquest dimarts que la política dels republicans a la capital espanyola no es veurà alterada. Aquesta via, ha insistit, continuarà sent la del "diàleg" i la de "fer política". En aquest sentit, s'ha preguntat "quina és l'alternativa, més enllà de fer piulades".

En roda de premsa des de la cambra baixa espanyola, Gabriel Rufián ha assegurat que aquesta via "dialogada" és la que ha fet que ERC guanyés les eleccions del 14 de febrer, i per tant és la via "que té més confiança" entre els votants catalans. Si bé ha evitat posar data a la represa de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, congelada des de fa més d'un any, ha esperat que es torni a reunir un cop conformat el nou executiu a Catalunya. Ha subratllat que l'espai de "coordinació" de l'independentisme a Madrid "ja existeix".

Preguntat sobre les possibles incoherències pel pacte amb Junts, amb Elsa Artadi de vicepresidenta i consellera d'Economia, el portaveu d'ERC a Madrid ha ironitzat que "potser Junts no és tan de dretes com es diu". En aquest sentit, ha recordat com, a diferència del PSOE a l'Estat, la formació de Carles Puigdemont ha aprovat una llei que regula els preus del lloguer al Parlament de Catalunya. A diferència d'altres cops, ha remarcat que en aquesta formació hi ha una "pluralitat" d'espais polítics. En canvi, altres que es proclamen progressistes "de vegades no ho són tant".

"El futur de la política són les coalicions de govern complicades", ha insistit Gabriel Rufián. 

Què diu l'acord de Govern?

Els republicans han cedit en punts cabdals de l'estructura de govern per blindar el que fonts del partit han reconegut que era "la gran obsessió", eliminar tot indici de subordinació del futur 132è president al Consell per la República, pendent de reformulació, i que treballarà "en coordinació i en paral·lel" amb el nou estat major del procés. Aquest nou espai de coordinació estratègica vetllarà, en la mesura del possible, per la unitat d'acció dels grups independentistes a Madrid —en matèries importants com poden ser els pressupostos generals de l'Estat—, com demanava Junts. Ara bé, si no s'arriba a cap consens, hi haurà llibertat per adoptar posicionaments diferents.