El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha apostat per una Llei d'Amnistia amb l'objectiu de "fer un reset i començar de nou". En una entrevista amb Europa Press, el diputat republicà ha demanat que "es netegi el tauler" com es va fer el 1977. "Si es va fer amb feixistes, com no fer-ho amb demòcrates", afegeix Rufián que considera que això "ha d'arribar" perquè altrament "seria complicat".

Considera que aquesta Llei es pot fer malgrat que hi hagi juristes que adverteixen que no cap a la Constitució. Argumenta que ells també tenen "insignes juristes" que reconeixen que es pot fer una Llei d'Amnistia "perfectament" i cita el catedràtic Javier Pérez Royo, de qui assegura que no és sospitós de ser independentista. "No té cap estelada a casa seva o sí", fa broma.

Afegeix que si cada vegada que els diuen que alguna cosa no cap a la Constitució els donessin un caramel, tindrien el despatx ple. I atribueix el rebuig d'aquesta Llei a una "cançó". "Dir que alguna cosa és il·legal, que una cosa política no es pot fer perquè és il·legal o fins i tot inconstitucional és una resposta més pròpia d'un tertulià de bar que d'un polític o d'un estadista", justifica.

Rufián rebutja que en la reforma del Codi Penal que està preparant el Govern es rebaixin les penes pel delicte de sedició, però s'ampliïn els tipus penals. Segons la seva opinió, amb aquesta reforma es condemnaria a la següent generació de polítics independentistes i insisteix en la seva aposta és per una Llei d'Amnistia.

Rufián adverteix que si el debat de la reforma penal es fa en aquests termes el Govern els tindrà "al davant". "No té cap sentit rebaixar penes a canvi d'ampliar tipus, estaríem condemnant la següent generació de polítics i polítiques independentistes que volen emprendre un altre tipus de processos", exclama i afegeix: "seria molt irresponsable per la nostra part".

El dirigent republicà català deixa clar que ERC no ha demanat que se suprimís el delicte de sedició en el nou Codi Penal, però considera que s'ha d'eliminar "perquè ho demana el segle XXI, perquè és un delicte vuitcentista" i "no té sentit".

També recalca que per part d'ERC "mai de la vida no veuran ningú negociar solucions personals o proposar un intercanvi de cromos", rebutjant fins i tot la possibilitat de l'indult. Aquesta última opció, explica, seria com reconèixer que els condemnats han fet un dol que han comès un delicte per posar urnes a col·legis electorals.
"Tothom recorda la resposta de Junqueras quan li van oferir l'indult, no cal repetir-ho, i és poc donat a blasfemar", exclama.